latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:50 | Autor: RTRS

Stevandić: Odluka Ustavnog suda BiH doprinosi podizanju tenzija

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da današnja odluka Ustavnog suda BiH - da Narodna skupština nije izvršila njegovu raniju odluku kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima Srpske sa Ustavom BiH - doprinosi daljem dizanju tenzija i uvođenju u nestabilnost.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Komentarišući odluku ovog suda, Stevandić je ocijenio da Republika Srpska postupa demokratski, pravno regularno i korektno.

- Očekujemo da Narodna skupština raspravlja o Zakonu o praznicima kada dobije prijedlog Vlade, što je u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Moraćemo i da odlučimo da sve bude u skladu sa provedenim referendumom o Danu Republike jer iznad volje naroda ne postoji nijedna druga sila u Srpskoj - poručio je Stevandić.

On je odluku Ustavnog suda BiH uporedio sa situacijom da neko nekompetentan naredi hirurgu da operiše pacijenta bez operativne pripreme.

- Mi moramo da imamo realno vrijeme za pripremu i tek kad Vlada Srpske dostavi prijedlog o kome ćemo da raspravljamo, Narodna skupština može da raspravlja o Zakonu o praznicima i donosi odluke o kojima bi se ponovo mogao da se oglašava Ustavni sud - rekao je Stavandić.

O Zakonu o praznicima, kako je ranije najavila premijer Srpske Željka Cvijanović, trebalo bi da se raspravlja na sjednici Narodne skupštine 11. oktobra.

Ona je ranije rekla da će biti brisan stav 1. u članu 5. Zakona o praznicima Republike Srpske, čime se uklanja obaveznost proslave Dana Republike za one koji se ne mogu identifikovati sa tim praznikom.

Izvor: SRNA