latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:52 | Autor: RTRS

Naša planeta ostala bez još jedne životinjske vrste

U zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primjerak rijetke vrste žaba "Ecnomiohyla rabborum", čime je svijet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.
Žabac Tofi -Ecnomiohyla rabborum  (Foto:  Wikipedia) -
Žabac Tofi -Ecnomiohyla rabborum (Foto: Wikipedia)

U zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primjerak rijetke vrste žaba "Ecnomiohyla rabborum", čime je svijet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu. Posljednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, prijeti i mnogim drugim vrstama, prenosi Tanjug.

Žabac Tofi živio je u Panami, odakle je prije nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Zoološkog vrta „Atlanta“, zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine.

O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo otkrili i da se zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište, već tada nalazila na ivici izumiranja.

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajući Tofija i njegove rođake, pronaći način da spriječe izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula posljednja ženka, a tri godine kasnije i pretposljednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živio sam) svijet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Izvor: Tanjug