latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:55 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

"Elfeta Veseli zaslužuje najstrožu moguću kaznu"

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da najmonstruozniji zločin počinjen nad dvanaestogodišnjim dječakom Slobodanom Stojanovićem iz okoline Zvornika 1992. godine, za koji je osumnjičena pripadnik Armije BiH Elfeta Veseli, zaslužuje najstrožu moguću kaznu.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Brutalnost zločina nad jednim nemoćnim djetetom definitivno govori da je to najmonstruozniji zločin koji se desio na ovim prostorima - rekao je Kojić.

Kojić je naveo da je monstruoznost ovog zločina u svojim nalazima konstatovao i srpski patolog Zoran Stanković, koji će biti jedan od svjedoka u sudskom postupku protiv Elfete Veseli.

On je rekao da je Elfeta Veseli očigledno željela, odlaskom u neku od stranih zemalja, svjesna brutalnosti zločina koje je činila, da izbjegne procesuiranje.

- Dobro je da su se švajcarske vlasti odazvale na potjernicu i da su uhapsile Elfetu Veseli i da je potrebno da se za taj zločin odgovara pred pravosudnim institucijama jer je taj zločin u sklopu predmeta koji se vodi protiv Nasera Orića za ratne zločine nad Srbima u Podrinju - istakao je Kojić.

Kojić je rekao da u BiH postoji značajan broj predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima u kojima su podignute optužnice, ali su ta lica nedostupna organima pravosuđa BiH jer se radi o hrvatskim državljanima koje želi da procesuira Hrvatska.

Bivši pripadnik Armije Republike BiH Elfeta Veseli, koja je osumnjičena da je 1992. godine u okolini Zvornika ubila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića, uhapšena je u kantonu Nojšatel u Švajcarskoj na zahtjev Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA