latinica  ћирилица
30/09/2016 |  19:18 ⇒ 01/10/2016 | 08:50 | Autor: RTRS

Istočni Stari Grad: Kako se eksploatiše kamen bez koncesije? (FOTO/VIDEO)

U Istočnom Starom Gradu nastavljaju da krčme zemlju. Nakon prodaje više od 30 hektara zemlje čiji vlasnici nerijetko postaju arapski šeici, opštinski čelnici odlučili su da u naselju Donji Bulozi, tik uz magistralni put, poravnaju brdo i da pod maskom izgradnje poslovne zone prodaju iskopni materijal.
Istočni Stari Grad: Kako se eksploatiše kamen bez koncesije? - Foto: RTRS
Istočni Stari Grad: Kako se eksploatiše kamen bez koncesije?Foto: RTRS

Da je odluka SO Istočni Stari Grad o izgradnji poslovne zone samo pokriće za van zakonske aktivnosti, ukazali su građani u anonimnom dopisu upućenom nadležnim institucijama, ali i našoj televiziji.

Inspektorat Republike Srpske potvrdio je da ne postoji građevinska i tehnička dokumentacija kao osnov za izgradnju industrijske zone, što dokazuje da je eksploatacijom kamena prekršen Zakon o koncesijama Srpske.

Već na prvi pogled, izbor lokacije za navodnu industrijsku zonu dovodi u sumnju. Teško je i zamisliti da bi u potkopano brdo, u zoni u kojoj su i ranije bila aktivna klizišta, ulagao bilo koji investitor. Opštinski odbornici jesu izglasali odluku o izgradnji poslovne zone, ali ne na ovakav način.

- Јavni radovi moraju biti označeni, a pogotovo ako se naslanjaju na magistralni put, rekla je Nedeljka Pejović, odbornik opozicije u SO Istočni Stari Grad.

Čelnici opštine tvrde, atraktivnije lokacije za privlačenje investitora nemaju.

Procjene i brojevi u stvari se svode na stotine kamiona natovarenih kamenom koji su odlazili u pravcu Sarajeva i najvjerovatnije završavali na gradilištima koridora “ 5 C “. Ako se zna da se kubni metar kamenog granulata, plaća od 17 do 30 maraka, jasno je kolike su zarade. U anonimnom dopisu ukazano je da je namjera izbjeći plaćanje naknade za koncesiju.

- Izvršenim provjerama na terenu, utvrđeno je da su navodi iz anonimne prijave tačni, navodi se u saopštenju CЈB I. Sarajevo.

Portparolka Inspektorata Dušanka Makivić navodi da se takvo izvođenje radova ne može se smatrati građevinskim radovima, te je republički inspektor za rudarstvo izrekao mjere zabrane za dalje izvođenje radova.

Nalogu da se radovi obustave predhodio je nalaz građevinskog inspektora koji je utvrdio da opština Istočni Stari Grad nije izdala potrebnu građevinsku i tehničku dokumentaciju i da čak ni regulacionim planom nije utvrđena lokacija poslovne zone.

- Ukoliko će privredno društvo da izvodi radove na izgradnji objekta, mora da ispuni uslove propisane zakonom o uređenju prostora i građenju, dodala je Makivićeva.

Foto: RTRS

To je, međutim, nepoznanica za čelnike Istočnog Starog Grada.

- Јednostavno parcele dovodimo u namjenu za buduće korištenje, a investitor se obavezao da će sa inspekcijama napraviti dogovor tako da sve bude u skladu sa zakonom, naglasio je malko Koroman, savjetnik načelnika opštine Istočni Stari Grad.

Ako je investitor i izvođač radova, onda je zanimljiv i način na koji je sam sebe izabrao za najboljeg ponuđača.

Saradnja čelnika Istočnog Starog Grada i preduzeća “Tripl iks“ iz Pala čuvena je i od ranije po nelegalnom deponovanju otpada kožarske industrije iz Visokog.

Saznajemo, ponovnom saradnjom ovog privrednog društva sa opštinom Istočni Stari Grad pozabaviće se Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, a na osnovu njihovih kao i nalaza inspekcijskih organa postupaće i MUP RS.