latinica  ћирилица
01/10/2016 |  15:04 ⇒ 15:13 | Autor: RTRS

Centri za mentalno zdravlje glavni nosioci vanbolničke njege

U Republici Srpskoj trenutno ima 27 Centara za mentalno dravlje, koji su glavni nosioci vanbolničke njege i zaštite mentalno oboljelih lica, a novim pristupom rada doprinijeli su sveobuhvatnim i dalekosežnim promjenama u ovoj oblasti.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

Centri za mentalno zdravlje rade u okviru domova zdravlja, a u nekima od njih postoje posebni timovi za prevenciju i tretman mentalnih poremećaja kod djece i omladine i timovi za tretman bolesti zavisnosti, rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"U većini mjesta gdje funkcionišu centri uočeni su pozitivni pomaci postignuti u rehabilitaciji i liječenju, smanjenju učestalosti i dužine hospitalizacije i uspostavljanju interdisciplinarne saradnje unutar zdravstvenog sistema, naročito sa timovima porodične medicine i sa bolničkim službama", istakli su u Ministarstvu.

Novi pristup mentalno oboljelim licima, naveli su u resornom ministarstvu, doprinio je da se skrate hospitalizacije u akutnim stanjima ili pogoršanjima u psihijatrijskim bolnicama.

"Novi pristup mentalno oboljelima doveo je i do kvalitetnije intervencije u smislu rehabilitacije, resocijalizacije i reintegracije pojedinca za vrijeme remisije, što je dovelo do razvoja servisa u zajednici za dugoročne korisnike usluga u mentalnom zdravlju, kao što su dnevne bolnice, centri za zaštitu mentalnog zdravlja, dnevni centri, zaštićene kuće i zaštićeno stanovanje, zaštićeni radni projekti, klubovi korisnika i drugo", naveli su u Ministarstvu.

S ciljem jačanja socijalne inkluzije i smanjenja diskriminacije ljudi sa mentalnim poremećajima, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske intenzivno radi na kreiranju dugoročnih održivih mehanizama.

U izradi je nova Strategija razvoja mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj od 2016. do 2026. godine, kojom se žele unaprijediti postojeći i razviti novi načini zaštite mentalnog zdravlja.

"Cilj Strategije je i smanjenje pojave mentalnih problema i poremećaja, povećanje dostupnosti kvalitetnog i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga, rehabilitacije i socijalne inkluzije osoba s mentalnim poremećajima, jačajući pri tome njihovu ulogu u odlučivanju u navedenim procesima, a s ciljem povećanja ličnog zadovoljstva kao i zdravlja građana", pojasnili su u resornom ministarstvu.

Aktivnosti su usmjerene, kako se navodi, prvenstveno na identifikovanje problema na lokalnom nivou, počevši od prepoznavanja potreba osoba sa mentalnim poremećajima i njihovih porodica.

"To se ostvaruje kroz razvoj i implementaciju antistigma programa na nivou zajednica, jačanje kapaciteta udruženja korisnika za formiranje partnerstava, te poboljšanje socijalne inkluzije korisnika usluga kroz podršku njihovim inicijativama", rekli su u resornom ministarstvu.

Izvor: SRNA