latinica  ћирилица
03/10/2016 |  20:50 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Potvrđeno: Najmanje turbulencije u sredini aviona

Putnici koji žele da smanje neprijatan doživljaj turbulencija trebalo bi da rezervišu karte u sredini aviona, kažu stručnjaci.
Iljušin Il-76 (foto: Fotohost-agentstvo) -
Iljušin Il-76 (foto: Fotohost-agentstvo)

"Dame i gospodo, molimo vežite pojaseve", rečenica je koja kod nekih putnika u avionu stvara nervozu. Turbulencije nisu uopšte prijatne, posebno za one koji se boje letenja ili imaju osjetljiv želudac - ali ne podrhtava u svakom dijelu aviona podjednako.

- Zapravo, najmanje pokreta osjećate u sredini aviona - objašnjava profesor Andreas Stromajer sa Instituta za aerodinamiku u Štutgartu.

Avion se najmanje njiše na mjestu gdje su krila spojena sa trupom, pa putnici smješteni blizu sredine aviona imaju najmanji osjećaj zanošenja.

S druge strane, turbulencije se najviše osjećaju u repu aviona. Kad pilot upravlja vertikalnim stabilizatorima putnik na samom kraju aviona može da ima osjećaj da je pomjeren, posebno zbog toga što je spoljašnji oklop aviona pomalo elastičan. Zato se osjećaj pojačava pri turbulencijama.

Sjedište u repu aviona manje je poželjno i tokom polijetanja. Kada avion podigne nos, oni na kraju aviona imaju osjećaj da padaju u liftu, kaže Stromajer.

Ostaje još jedno pitanje: Kad sjedite na sredini aviona da li je bolje biti blizu prolaza ili prozora?

- Sjedenje uz prozor pojačava osjećaj dizanja ili spuštanja kad avion počne da zaokreće. Za one koji se plaše letenja bolje je da sjede uz prozor kako bi gledali horizont što može ublažiti mučninu, jer oči tako imaju tačku u daljini na koju se koncentrišu. Zato je za tjeskobne sjedište uz prozor u sredini aviona najbolje rješenje - savjetuje profesor.

Izvor: Agencije