latinica  ћирилица
06/10/2016 |  08:39 ⇒ 08:41 | Autor: RTRS

Najstariji čovjek na svijetu slavio bar micvu vijek kasnije

Sa 100 godina zakašnjenja, u 113. godini, najstariji čovjek na svijetu proslavio je bar micvu, jevrejski običaj povodom ulaska u doba zrelosti.
Izrael Kristal - Foto: The Telegraph
Izrael KristalFoto: The Telegraph

Izrael Kristal, koji je preživio oba svjetska rata i logor smrti Aušvic, ove godine je dobio potvrdu Ginisovih svietskih rekorda da je najstariji čovjek na svijetu.

Međutim, kao Јevrejin koji poštuje religiju, 113-godišnjak se više radovao ovoj drugoj ceremoniji.

U doslovnom prevodu, bar micva znači sin zapovijesti. Bar je sin na aramejskom jeziku, a micva je zapovijest i na hebrejskom i aramejskom.

Taj izraz aludira na dijete koje postaje zrelo, ali više se koristi za naziv ceremonije i češće se čuje da neko „ima bar micvu“ ili da je „pozvan na bar micvu“.
Kristal je rođen u Poljskoj 1903. godine i propustio je bar micvu, koja se slavi kada dječak napuni 13 godina, zbog Prvog svjetskog rata.

Njegova ćerka Šulamit Kupestoh rekla je da je prošlog vikenda Izrael okupio svoju djecu, unuke i bezmalo 30 praunuka da obilježi taj događaj, prenijela je agencija Asošiejted pres.

Šulamit je rekla je da je njen otac bio vrlo zadovoljan što je recitovao tradicionalnu jevrejsku molitvu zahvalnosti. Njegova prva supruga i dvoje djece su ubijeni u holokaustu.

Po jevrejskom zakonu, djeca nisu obavezna da poštuju zapoveijsti iako se podstiču da što više nauče obaveze koje će imati kao odrasli. Kada napune 13 dječaci, a djevojčice 12 godina, djeca su obavezna da poštuju božje zapovesti.

Bar micva označava javno preuzimanje te obaveze uz pravo da se učestvuje u vodećim vjerskim službama.

Izvor: Agencije