latinica  ћирилица
06/10/2016 |  13:58 | Autor: RTRS

Otkriven novi rasjed u SAD: Strah od sljedećeg razornog zemljotresa

Samo nekoliko dana nakon što je više od 200 slabih potresa pogodilo jug Kalifornije, naučnici su objavili kako su otkrili dokaze o novom rasjedu paralelnom uz opasni rasjed San Andreas.
Rasjed San Andreas (Foto: Ian Kluft) -
Rasjed San Andreas (Foto: Ian Kluft)

Novi rasjed prolazi kroz 56 kilometara dugo jezero Salton u pustinji Kolorado, a pošto sada znaju gdje se nalazi, seizmolozi će morati da izračunaju nove modele rizika od zemljotresa za cijelo to područje, odnosno predvide koliki će uticaj imati na ionako opasno područje kojem prijeti novi veliki zemljotres.

"Ovaj dosad nepoznati rasjed predstavlja novu prijetnju za cijelo područje i ima veliki uticaj na dosadašnje modele rasjeda, a samim tim i na predviđanje kretanja tla i scenarije pucanja južnog dijela rasjeda San Andreas", navode naučnici Seizmološkog laboratorija Nevade.

Rasjed nije otkriven ranije jer se nalazi ispod jezera, a naučnici su morali da koriste cijeli niz instrumenata da ga precizno mapiraju kroz nekoliko slojeva tla.

Geolog Nil Driskol izjavio je da je lokacija otežala pronalaženje, ali i da nije bilo povezanih malih seizmičkih događaja.

Činjenica da je otkriven novi rasjed ne znači nužno da je cijelo to područje podložnije većem broju zemljotresa. Naprotiv, u posljednje vrijeme ukupno je zabilježen manji broj od očekivanog. Nedavno istraživanje pokazalo je da se na ovom području na svakih 175 do 200 godina u posljednjih 1.000 godina događao zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale.

Ali, u posljednje vrijeme to nije bilo tako. Snažnih zemljotresa na južnom dijelu raseda San Andreas nije bilo u posljednjih 300 godina, a naučnici smatraju da je odavno trebalo da se dogodi.

Sada moraju da istraže kakvu je ulogu u svemu imao novi rasjed koji je preuzeo dio naprezanja s većeg rasjeda. Međutim, mora se utvrditi i u kakvom se tačno odnosu nalaze oba rasjeda.

Niz manjih zemljotresa koji se osejtio u ponedjeljak bio je jači od dva slična događaja iz 2001. i 2009. godine, a to je ujedno podstaklo Američki geološki zavod (USGS) da podigne izglede za rizik snažnog zemljotresa na 1:100.

Opasnost je u prethodna dva dana prošla, prenosi LA Times, ali ljudima koji žive na tom području ovo je slaba utjeha jer i dalje žive na rasjedu spremnom za pucanje.

Izvor: B92