latinica  ћирилица
06/10/2016 |  19:49 | Autor: RTRS

Genetska sklonost ka nikotinu

Da li će neko tokom života da bude pušač ili ne, ne zavisi od volje te osobe već prije svega od gena, tvrde američki naučnici.

Da li će neko tokom života da bude pušač ili ne ne zavisi od volje te osobe već prije svega od gena, tvrde američki naučnici sa Instituta za liječenje bolesti disajnih puteva u Njujorku, nakon opsežnog 40-godišnjeg istraživanja. Oni su ustanovili da jedan broj ispitanika posjeduje genetske varijacije koje se manifestuju u određenim godinama. Prvi put se ispoljavaju u tinejdžerskom periodu, kada većina osoba i pali prvu cigaretu, a kasnije tokom života uzrokuju izuzetno jaku nikotinsku zavisnost.

- Tinejdžeri kod kojih je ustanovljena genetska predispozicija ka pušenju brzo su prelazili put od probanja cigarete do ulaska u krug zavisnika. Geni čak igraju i presudnu ulogu kod osoba koje pokušavaju da se odviknu od pušenja - istakao je dr Danijel Belski, vođa istraživačkog tima.

Na početku istraživanja pokazalo se da je čak 70 odsto, u to vreme mladih ispitanika, probalo cigaretu. Od ovog procenta, 27 je imalo genetsku varijaciju i oni su u naredne dvije decenije bili strastveni pušači i teški zavisnici od nikotina. Samo pet posto je uspjelo da se oslobodi ove nezdrave navike, dok 22 procenta nije moglo da prestane da puši, uprkos jakoj volji i brojnim pokušajima.

Izvor: Novosti