latinica  ћирилица
06/10/2016 |  22:05 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

"Slomljeno srce" uzrokuje srčana oboljenja

Osobe koje izgube partnera imaju rizik za nastanak srčanih oboljenja u roku od godinu dana.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Novo istraživanje pokazalo je da smrt ili gubitak bliske osobe, što izaziva tzv. stanje "slomljenog srca", može da prouzrokuje ozbiljne srčane probleme.

Osobe čiji su partneri preminuli imaju znatno veći rizik od nastanka atrijalne fibrilacije (treperenje pretkomora), što ostavlja posljedice.

Istraživači su tokom dužeg vremenskog perioda istraživali fenomen zvani stres kardiomiopatija odnosno 'slomljeno srce' do kojeg dolazi nakon izuzetno stresne situacije poput smrti supružnika, kada osoba ima osjećaj kao da je doživjela srčani udar. Osobe gube dah, osjećaju bol u grudima, ali ne dolazi do blokiranja arterija.

Stručnjaci pretpostavljaju da su za to odgovorni hormoni stresa koje izaziva emocionalni događaj.

Tim je istraživao nacionalni registar Danske u kojem je 88.600 registrovanih osoba sa atrijalnom fibrilacijom. Kod 41 odsto osoba ovo stanje se pojavilo mjesec dana nakon što su izgubile partnera. Rizik je veći ako je riječ o mlađim ljudima i ako je partner preminuo neočekivano.

"Sindrom slomljenog srca je posebna bolest s posebnom patologijom, ali neki patopsihološki mehanizmi mogu da budu isti. Slično je kao kod upale i disbalansa u nekontrolisanim dijelovima našeg centralnog nervnog sistema", rekao je autor studije Sajmon Graf.

Istaknuto je da stresne situacije ne možemo da izbjegnemo, ali možemo da pomognemo sebi jogom, vježbanjem i dubokim disanjem.

Izvor: Agencije