latinica  ћирилица
10/10/2016 |  07:59 | Autor: RTRS

Svjetski dan mentalnog zdravlja: Ovogodišnja tema "Psihološka prva pomoć"

Svjetski dan mentalnog zdravlja danas će biti obilježen uz ovogodišnju temu "Psihološka prva pomoć", najavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Zdravlje (Ilustracija: RTRS) -
Zdravlje (Ilustracija: RTRS)

U Sarajevu će danas sa početkom u 10.00 časova u zgradi zajedničkih institucija, u organizaciji Ministarstva civilnih poslova, biti održan okrugli sto "Psihološka prva pomoć".

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se od 1992. godine, a na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje s ciljem podizanja svijesti o pitanjima mentalnog zdravlja širom svijeta.

Ovaj dan pruža priliku svima koji su angažovani u ovoj oblasti da govore o svom radu i onome što je potrebno učiniti da bi zaštita mentalnog zdravlja postala realnost.

Traumatska iskustva u velikoj mjeri narušavaju osjećaj sigurnosti, čak i kod male djece. Psihološke krizne intervencije odnose se na metode koje se koriste da bi se pružila trenutna i kratkotrajna pomoć pojedincima koji su proživjeli događaj koji je prouzrokovao emocionalne, kognitivne, fizičke i probleme u ponašanju.

To se obično odnosi na prirodne nesreće /potresi, poplave/, ubistva, seksualne napade, različite bolesti, smrt bliske osobe i slično, u kojima pojedinac osjeća da je izgubio sposobnost suočavanja sa stresom.

Cilj kriznih intervencija je pomoći ljudima da se lakše nose sa traumatskim događajem, te da taj isti događaj integrišu u svoje životno iskustvo da bi mogli nastaviti sa normalnim životom. Osobama se pomaže da vrate osjećaj kontrole nad vlastitim životom, čime se smanjuje osjećaj bespomoćnosti.

Takođe, osoba postaje svjesna težine onoga što se desilo, nakon čega može pokušati da to prizna sebi i drugima.

I ove godine tema obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja odabrana je kako bi se pokazali načini ostvarivanja dostojanstva u svim aspektima mentalnog zdravlja, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izvor: Srna