latinica  ћирилица
10/10/2016 |  19:56 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Ove namirnice ne bi trebalo da jedete prije spavanja

Želudačni refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja.
Citrusi - Foto: ilustracija
CitrusiFoto: ilustracija

Predstavljamo vam listu namirnica koje obavezno morate da izbacite sa svog večernjeg jelovnika, kako biste izbjegli ovu neprijatnu pojavu.

1. Gazirana pića

Spadaju u grupu namirnica koja u sebi sadrži više kiselina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljen dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Suzdržavajte se i od ispijanja alkohola.

2. Masna hrana

Zaboravite na sladoled, keks, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

3. Čokolada

Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji se nalazi u kakaovcu i teobromin koji podstiču želudačni refluks.

4. Sir

Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mocarele, a ako baš morate da uživate u siru prije spavanja, birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

5. Orašasti plodovi

Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići, a za želudac su najlakši bademi i pistaći.

6. Citrusi

Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja, jer sadrže velike količine kiselina koje će iziritirati vaš želudac.

7. Kafa

Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći da spavate, on će izazvati izlučivanje dodatnih kiselina u želucu.

Izvor: B92