latinica  ћирилица
11/10/2016 |  14:29 | Autor: RTRS

Bolesti zglobova među najčešćim hroničnim oboljenjima

Bolesti zglobova su među najčešćim hroničnim oboljenjima i smatra se da od 10 do 20 odsto svjetske populacije ima neko prolazno ili trajno oboljenje zglobova, izjavio je danas Srni predsjednik Udruženja reumatologa Republike Srpske Nenad Prodanović.
Ljudsko tijelo - Foto: ilustracija
Ljudsko tijeloFoto: ilustracija

"Problemi zapaljenja zglobova značajni po svojoj učestalosti, kao i zbog svog progresivnog i hroničnog toka koji bitno utiče na kvalitet života, zahtijevaju skupu dijagnostiku, veliki broj dana odsustvovanja sa posla, skupo liječenje i multidisciplinaran pristup", rekao je Prodanović povodom 12. oktobra - Svjetskog dana artritisa.

Prodanović je naveo da svaki sedmi bolesnik koji posjeti doktora to čini zbog tegoba sa zglobovima.

"Od zapaljenja zglobova obolijevaju najproduktivniji dijelovi populacije. Svega 50 odsto bolesnika mlađih od 65 godina sa dijagnozom reumatoidni artritis radi 10 godina nakon postavljanja dijagnoze", rekao je Prodanović.

On kaže da su hronični artritisi progresivna i onesposobljavajuća oboljenja koje karakteriše upala i oštećenje zglobova, kao i brz razvoj radne nesposobnosti i dugotrajnog invaliditeta, ali i preuranjene smrtnosti.

"U SAD 2015. godine artritis je bio vodeći uzrok radne nesposobnosti, što je za posljedicu imalo direktne troškove od oko 19 milijardi dolara. Oko 40 odsto oboljelih ukazuju na neki oblik poremećaja funkcije kretanja, tokom prve dvije godine od prvih simptoma oboljenja", naveo je Prodanović.

On je istakao da artritisi predstavljaju najčešću, a ponekad i jedinu manifestaciju reumatoloških oboljenja, kao i da su ta obolenja stara kao ljudski rod.

Prodanović je dodao da je reumatioidni artritis najčešća bolest među sistemskim bolestima vezivnog tkiva i da se učestalost obolijevanja kreće od 0,5 do 1,5 odsto u različitim dijelovima svijeta, dok je učestalost gihta među muškarcima oko 1,5 odsto.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, u Srpskoj je 2014. godine od reumatskih bolesti liječeno 101.593 pacijenata, odnosno svaki četvrti koji je posjetio ambulantu porodične medicine, a od hroničnih artritisa patilo je 8.730 pacijenata.

Od hroničnog bola u leđima ili perifernim zglobovima bolovalo je 41.998 pacijenata.

Izvor: Srna