latinica  ћирилица
11/10/2016 |  20:59 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

Aerodrom za Ginisa u prestonici Turkmenistana (FOTO)

Arhitektonsko čudo sagrađeno je u Ašahabadu, prestonici izlovanog Turkmenistana.

Grad u kome živi pola miliona ljudi, od prije nekoliko dana može da se pohvali jednim od najspektakularnijih aerodroma na svijetu, kako po svojoj veličini, tako i po dizajnu, kapacitetima, ali i cijeni.

Impresivna građevina podignuta je na mjestu starog aerodroma koji je prethodno srušen. Novi, velelepni objekat, podignut je u rekordnom roku - za nešto manje od tri godine, a na izgradnji je radilo više od 12.000 radnika.

Cijena aerodroma "Saparmurat Turkmenbaši Veliki" iznosila je impozantnih 2,35 milijardi dolara. Prostire se na 1.200 hektara površine, a glavna zgrada izgrađena je u obliku pustinjskog sokola u letu.

Pustinjski soko (Foto: REUTERS)

Na području aerodroma, sagrađeno je još 80 različitih objekata, a aerodrom ima i 46 terminala, kontrolni dispečerski toranj visok 72 metra, hotel sa 60 soba i 27 restorana. Aerodrom ima besplatni parking i to 1.200 mjesta.

Aerodrom je zamišljen kao veza između Evrope i Azije zbog čega je i godišnji protok putnika planiran na nevjerovatnih 14 miliona putnika.

Iako je u funckciji tek desetak dana, aerodrom je već dobio nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada, kao i priznanje za originalno tehnološko rješenje. Zanimljivo je da je aerodrom našao svoje mjesto i u Ginisovoj knjizi rekorda. Aerodromska tapiserija od 750 kvadrata zvanično je najveća takva na svijetu.

Izvor: Agencije