latinica  ћирилица
12/10/2016 |  09:05 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Savjeti ljekara: Pripremite svoj organizam za zimu, podignite imunitet hranom i vježbom

Temperaturne oscilacije i naglo zahlađenje u BiH negativno utiču na zdravlje građana. Ljekari savjetuju da pripremite svoj organizam za zimu i ojačate imunitet.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Simptome prehlade imaju sve dobne grupe, ali je broj pacijenata u granicama normale i očekivan za ovo doba godine.
 
Ljekari savjetuju da se unosi što više voća i povrća, tečnosti, vitamina C i da se izbjegava boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima mnogo ljudi. Preporučuju se boravak na planinama i vježbanje.
 
Ono što se takođe preporučuje jeste konzumiranje bijelog i crvenog luka, meda i prema starom narodnom receptu - pileće supe. Bitno je i da dovoljno spavate jer umor povećava osjetljivost organizma.

Namirnice bogate vitaminom C su koncentrat šipka, crne ribizle, peršun, paradajz pire, svježa crvena paprika, komorač, karfiol, kivi, jagode, keleraba. Limun je takođe bogat ovim vitaminom, ali je potpuno beskoristan ako ga stavljate u vruć čaj.
 
S obzirom na to da je počela grejna sezona samim tim je povećano zagađenje zraka. Poseban problem imaju pacijenti s oboljenjima disajnih puteva, najviše asmatičari.

"Ovi pacijenti trebaju izbjegavati izlazak vani u periodima kada je zagađenje najveće, osim ako idu na planinu. Zagađeni zrak je pun sumpordioksida koji štetno djeluje na plućne bolesnike i formira sekret koji sprečava pravilan rad pluća. Tada se mogu pojaviti kašalj i infekcije, što može zakomplikovati zdravstveno stanje ovih pacijenata", kazao je Šarkić.

Ukoliko moraju izaći vani preporučuje se da zaštite disajne puteve. Takođe, pacijentima se savjetuje da redovno koriste propisanu terapiju.

Izvor: Kliks