latinica  ћирилица
12/10/2016 |  16:55 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Medicinska pomagala najmlađim pacijentima "Dr Miroslav Zotović"

Dječijem odjeljenju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" danas su, povodom obilježavanja Dječije nedjelje, predstavnici Auto-moto saveza i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske donirali tri medicinska pomagala. Održana je i predstava "Mirka", koja doprinosi unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece ranog školskog uzrasta.
Zavod "Dr Miroslav Zotović" - Foto: RTRS
Zavod "Dr Miroslav Zotović"Foto: RTRS

Gosti su obradovali najmlađe pacijente i bojankama, slikovnicama i slatkim poklonima - sve u cilju da se olakša život najmlađih pacijenata i da im se omogući socijalizacija i učešće u društvenom životu, a naročito kako da se ponašaju u saobraćaju.

- Pomagala koja smo danas dobili zapravo su dodatne mogućnosti za svu našu djecu da budu sa svojim vršnjacima, da se više kreću i druže, jer im je to najviše i potrebno, rekla je dr Dobrinka Dragić, fizijatar.

Predstava "Mirka", koju je do sada je vidjelo više od pet hiljada djece, je edukativno-zabavnog karaktera i na jedan šaljiv način djecu upoznaje sa pravilima kretanja i ponašanja u saobraćaju.

- Ovom predstavom želimo da djeci skrenemo pažnju koliko je bitno da se prilikom prelaska ulice pogleda da li ima automobila na kolovozu. Ona ih na pravilan način uči šta je čije, to jeste - da je kolovoz za automobile, a trotoar za pješake", objasnio je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Auto-moto savez Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u saradnji sa resornim ministarstvom svake godine, povodom nedjelje djeteta, posjećuju Zavod za rehabilitaciju dr Miroslav Zotović gdje malim pacijentima ukazuju na pravila, ali i na opasnosti koje postoje u saobraćaju

- Roditelji treba da djeci u prvim godinama života objasne kako da se pravilno ponašaju u saobraćaju, a zatim i da se škole i druge organizacije, kao i čitavo društvo, uključe u zaštitu djece u saobraćaju", istakao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske.

Prema informacijama kojima raspolažemo, u ovoj godini u saobraćaju je lakše i teže povrijeđeno preko 300 djece. Petoro djece je smrtno stradalo. 80 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom i teškim povredama dešava zbog pretrčavanja puta.