latinica  ћирилица
14/10/2016 |  07:43 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Počinje testno emitovanje digitalnog signala, RTRS spreman

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala juče sa generalnim direktorom ЈP RTRS Draškom Milinovićem i generalnim direktorom kompanije Mtel Markom Lopičićem o aktuelnim pitanjima u vezi sa poslovanjem ova dva strateška preduzeća.
Cvijanović - Milinović - Foto: RTRS
Cvijanović - MilinovićFoto: RTRS

Generalni direktor ЈP RTRS, Draško Milinović, informisao je predsjednicu Vlade Republike Srpske da je RTRS spreman za početak testnog digitalnog emitovanja, naglasivši da će se upravljanje ovim signalom obavljati iz HEADEND-a koji je smješten u RTV domu u Banjaluci i putem digitalne opreme koja je u vlasništvu javnog emitera Republike Srpske.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je proces prelaska sa analognog na digitalni signal vođen sa namjerom da se zaštite interesi javnog emitera Republike Srpske, a samim tim i Republike Srpske i u tome se uspjelo, te čestitala rukovodstvu ЈP RTRS na uspješno obavljenom poslu u prvoj fazi digitalizacije.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja ЈP RTRS i Mtel-a u proteklom periodu, kao i saradnja ova dva strateška preduzeća sa institucijama Republike Srpske i istaknuto je da će ona biti nastavljena, posebno u kontekstu uvođenja novih tehnologija u sistem telekomunikacija i prenosa podataka.

Generalni direktor kompanije Mtel Marko Lopičić ovom prilikom je rekao da je namjera kompanije da budu prvi, posebno kada je u pitanju uvođenje najnovijih tehnologija, istakavši da su za realizaciju ovako značajnog projekta svakako važni i strateški partneri.

Naglasio je da je Mtel kompanija koja regionalno djeluje i koja na ove prostore donosi svjetske trendove iz oblasti telekomunikacija i IT-a, što je svakako stimulativno i za druge aktere na tržištu.

Lopičić je rekao da je ovo projekat na koji je kompanija Mtel dugo čekala i tehnički je spremna za puštanje digitalnog signala od kojeg očekuju pozitivne reakcije korisnika, istakavši činjenicu da je Mtel kompanija koja pruža vrhunske multimedijalne usluge, ali i kompanija koja ulaže u kulturu, sport, obrazovanje, humanost, naglasivši da je to nešto po čemu će Mtel i dalje biti prepoznatljiv.

Zvanično puštanje digitalnog signala za regije Banjaluka, Sarajevo i Mostar, planirano je za danas u 12 časova.

Građani Sarajeva, Mostara, Banjaluke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama ne treba da pomjeraju svoje vanjske prijemne antene.

"Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučuje se da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok ne bude riješen način finansiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok se ne utvrde minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad", navedeno je u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Ovim je i zvanično završena prva faza prelaska sa analognog na digitalno emitovanje. Nakon završetka druge faze, u narednih godinu dana, čitava teritorija Republike Srpske i BiH bi trebalo da bude pokrivena digitalnim signalom.