latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:33 ⇒ 10:18 | Autor: RTRS

Roditelji pod stresom zbog novih tehnologija

Roditelji koji tragaju za neuhvatljivom ravnotežom između posla i privatnog života često doživljavaju pametne telefone i tablete kao način da pobjegnu iz kancelarije i provode više vremena kod kuće, ali ti uređaji mogu biti ogromno ometanje i izvor stresa, sugeriše se u nedavnoj američkoj studiji.

Kada su istraživači tražili grupi roditelja da detaljno odgovori na pitanja o tome kako i kada koriste mobilnu tehnologiju, otkrili su mnogo unutrašnjih konflikata o tome kako ti uređaji menjaju živote ispitanika, prenosi Rojters.

„Svaki put kada se uvede nova tehnologija, to malo remeti stvari – u mnogo čemu se to ne razlikuje od strahova koji su se pojavili u porodicima i našoj kulturi uvođenjem TV-a ili fiksnog telefona“, ističe glavna autorka studije, dr DŽeni Radeski, istraživač Univerziteta u Mičigenu i pedijatar u dečjoj bolnici u En Arboru.

„Ono što se razlikuje je stopa usvajanja novih tehnologija u odnosu na neke starije: na primer, 'ajped' je za 80 dana imao 50 miliona globalnih korisnika, u poređenju sa televizijom kojoj je za to trebalo 14 godina – tako da imamo manje vremena da se naviknemo na nove uređaje i usvojimo ih. To dovodi do stresa“, dodaje Radeski.

Kako pametni telefoni i tableti zamagljuju granice između posla, boravka kod kuće i društvenog života, roditelji se bore da sve to izbalansiraju i to može biti uzrok unutrašnje tenzije, konflikata i negativne interakcije sa decom, Radeski i njeni koautori skreću pažnju u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

Strah urokuje stres

Istraživači su sproveli detaljne intervjue sa 35 staratelja, uključujući i majke, očeve i bake. S jedne strane, mnogi učesnici su za pametne uređaje rekli da im dopuštaju da provedu više sati kod kuće sa djecom. Ali, s druge strane, roditelji osjećaju pritisak da ostanu stalno onlajn, odgovaraju na poslovne mejlove, čak i za vrijeme igranja sa djecom – kako bi izbjegli rizik da ih na poslu ne dožive kao „loše zaposlene“.

„Osjećam strah da ne počnu da me smatraju nevažnim u karijeri“, rekao je jedan otac u istraživanju.

Izvor: RTS