latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:06 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Hram Pokrova Presvete Bogorodice proslavio slavu

Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici danas je proslavio slavu.
Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici proslavio slavu - Foto: SRNA
Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici proslavio slavuFoto: SRNA

Služena je Sveta liturgija, a nakon toga su sveštenici i srpski predstavnici u opštinskoj administraciji prelomili slavski kolač. Nakon liturgije, litija je prošla ulicama Srebrenice.

Mladen Grujičić, kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica, koji je osvojio najveći broj glasova na lokalnim izborima, zahvalio je građanima na ukazanom povjerenju.

On je čestitao današnju slavu i rekao da će se, nakon preuzimanja dužnosti, zalagati za miran i bezbjedan život svih stanovnika Srebrenice i da će nastojati da stvori uslove za prevazilaženje dugogodišnje krize i poboljšanje životnog standarda.

Grujičić je u izjavi Srni izrazio očekivanje da će naići na dobru saradnju svih nadležnih organa i građana u nastojanju da se poboljša situacija u ovoj opštini i posebno zahvalio gostima iz opštine Čajetina na podršci koju pružaju srpskom narodu u Srebrenici.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je srećan što je srpski narod, kao većinski u ovoj sredini, nakon 17 godina izabrao načelnika opštine iz svojih redova.

"Današnji dan srećan je za srpski narod Srebrenice. Pomolili smo se Bogu za mir i za sve građane ove opštine, za oporavak i život u boljem ambijentu svih stanovnika ovog mjesta", rekao je Milovanović.

Predsjednik Skupštine opštine Čajetina Milan Stamatović čestitao je slavu srebreničkim vjernicima i istakao da je ostvarena dobra saradnja ove dvije opštine, koja će se učvršćivati i produbljivati, a da će bratimljenje ovih opština biti prvi korak nakon dolaska Grujičića na mjesto načelnika.

"U prethodnom periodu nastojali smo pružiti određenu pomoć Srbima u Srebrenici. Srećni smo zbog pobjede srpskog kandidata za načelnika i to nas obavezuje da mu pomognemo i prenesemo svoja pozitivna iskustva kako bi ostvarivao što bolje rezultate u radu u interesu oba naroda koja ovdje žive", rekao je Stamatović.

On je poručio da je obaveza Čajetine kao buduće bratske opštine, ali i cijele Srbije i Republike Srpske, da pomogne Srebrenici da se ekonomski oporavi i da se stvore uslovi za njen razvoj i dostojan život njenih stanovnika.

Crkva u Srebrenici u ratu je oskrnavljena, opljačkana i zapaljena. Nakon rata je djelimičmno obnovljena i ponovo osveštana 2003. godine, kada je obilježeno i 100 godina njenog postojanja.

Ove godine počela je generalna obnova crkve i ovih dana privode se kraju radovi na uređenju spoljašnjosti crkve.

Od 1995. do 1999. godine Pokrov Presvete Bogorodice zvanično je proslavljan i kao krsna slava Opštine Srebrenica.

Nakon uspostavljanja dvoetničke lokalne vlasti u ovoj opštini, 1999. godine, Srbi zaposleni u opštinskoj administraciji nastavili su tradiciju i opštinsku slavu obilježavaju u ovdašnjem hramu.

Svetoj liturgiji i obilježavanju krsne slave srebreničke crkve prisustvovao je veliki broj vjernika, a nakon bogosluženja, lomljenja slavskog kolača i litije priređen je svečani ručak.

Pokrov Presvete Bogorodice danas proslavlja i istoimeni manastir u selu Karno u srebreničkoj opštini. Osim mještana, nekoliko desetina Srba porijeklom iz ovog kraja svake godine dođe i prisustvuje liturgiji i obilježavanju slave manastira u kome ih je najveći broj kršten.

Izvor: SRNA