latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:38 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Na vrijeme otkriven rak debelog crijeva može biti izliječen (VIDEO)

Prevencija i otkrivanje raka debelog crijeva u ranom stadijumu od velike je važnosti, jer su izgledi za izlječenje do 95 odsto ukoliko se na vrijeme počne sa terapijom, poručeno je danas sa konferencije za novinare Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
Konferencija za  novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

U bolnicama u Srpskoj prošle godine od raka debelog crijeva liječeno je 3348 pacijenata, a najmađa pacijentkinja imala je samo 17 godina.

To je dovoljan pokazatelj da ova bolest ne poznaje ni pol, a ni dob. Rak debelog crijeva drugi je vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca, a treći kod žena, podaci su Univerzitetsko-kliničkog centra.

- Najčešći simptomi su krvarenje iz debelog crijeva i poremećaj kontinuiteta u pražnjenju bilo da se radi o zatvorima ili da se javljaju česti proljevi i grčevi, tišteća bol, anemijski sindrom, istakla je dr Gordana Јovičić, gastroneterolog.

Specijalista opšte i abdominalne hirurgije Ozren Kordić naveo je da se prošle godine 3.348 pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva liječilo u bolnicama u Republici Srpskoj, od čega su 1.462 pacijenti UKC-a.

- Svi građani koji imaju više od 50 godina trebalo bi da svake godine urade početnu pretragu, odnosno endoskopsku pretragu debelog crijeva, što bi trebalo uvrstiti u sistematske preglede, naglasio je Kordić.

Izvor: RTRS/SRNA