latinica  ћирилица
17/10/2016 |  12:55 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Sijamski blizanci spojenih glava uspješno operisani

Četrdeset članova medicinskog osoblja bolnice Montefiore u Njujorku provelo je 16 časova odvajajući sijamske blizance DŽejdona i Anijasa.
Operisani sijamski blizanci spojenih glava (Foto: RTS/Fejsbuk) - Foto: RTS
Operisani sijamski blizanci spojenih glava (Foto: RTS/Fejsbuk)Foto: RTS

Izuzetno komplikovani zahvat uspješno je izveden, a dva brata sada se oporavljaju na intenzivnoj njezi.

Hirurg DŽejms Gudrič je vodio operaciju, a koristio je najnapredniju tehnologiju snimanja tkiva kako bi odvojio dvije lobanje i moždano tkivo, piše Indipendent.

"Dječaci su dijelili moždano tkivo površine 35 kvadratnih centimetara, koje ni na jednom mjestu nije bilo jasno odvojeno, pa je doktor Gudrič morao sam da odluči i napravi rez na osnovu iskustva i instinkta", napisala je Nikol Makdonald, majka dva dječaka.

DŽejdon je operaciju podnio sjajno. Anijas ne toliko. Tokom zahvata stalno mu je broj otkrucaja srca i krvni pritisak padao, pa doktori smatraju da isprva neće moći da pomjera jednu stranu svog tijela zbog traume koju je mozak pretrpio.

Prema podacima Univerzitetskog medicinskog centra Merilend, stopa preživljavanja sijamskih blizanaca je između pet i 25 odsto. Samo dva procenta sijamskih blizanaca je povezano glavama, a doktor Gudrič je stručnjak baš za takve slučajeve.

Ukupno 59 takvih zahvata je ikada izvedeno, Gudrič je obavio čak sedam.

Izvor: RTS