latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:41 ⇒ 14/02/2023 | 10:48 | Autor: RTRS

Ko se boji propagande još...

PIŠE: Aleksandar Batez

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izglasao je nacrt rezolocije u kojoj se upozorava i osuđuje propagandno djelovanje Rusije i islamističkih organizacija prema javnosti Evropske Unije.
RT - Russian Today (Foto: Sputnik) -
RT - Russian Today (Foto: Sputnik)

U dokumentu se kao činjenično, apostrofira nastojanje prije svega Kremlja da procesom dezinformisanja javnosti starog kontineta unese razor, izazove sumnja i blokira proces donošenja odluka na nivou EU. A sve u cilju projektovanja slike da je "Evropa podijeljena".

Pa zar Evropska unija nije podijeljena i bez da nam to saopšti Russia Today ili Sputnik? Orban, Zeman, Renci, Le Penova, Petri skoro pa svakodnevno svojim političkim stanovištima linearno potvrđuju tezu da je EU više nego ikad, heterogena.

I ako neki od ovih političara nisu dio vladajućeg etsablišmenta na državnom nivou u matičnim zemaljama, oni bez dileme predstavljaju mišljenje svojih birača koji su u konačnici integralni dio "evropskog javnog mnjenja".

Ruskoj medijskoj doktrini se imputira upotreba višejezičnih televizijskih stanica, novinskih agencija, društvenih mreža i interneta, uopšte.

Šta su Rusi od ovih medijskih alata izmislili? Ništa. Ali su u odnosu na hermetički zatvoren sistem kao relikt obrazca upotrebe medija iz doba SSSR-a, uveli inkluzivan pristup korištenja globalnih medijskih instrumenta koje je izmislio – Zapad. I to je odjednom, problem.

Problem nije VOA, RadioFreeEurope ,DW i slični transmiteri poruka kojima zapadni politički sistemi promovišu svoje vrijednosti.Činjenica da Moskva uspješnije koristi instrumente koji su do sada bili eksluzivitet zapadnih političkih elita izaziva paniku među evroparlametarcima koji kao da zaboravljaju da je sloboda mišljenja krucijalna zapadna vrijednost, takođe.

To što Zaharova danas koristi savremene tehnološke forme da bi prenijela spoljnopolitičko stanovište Kremlja apostrofirano je kao, prijetnja .A stvarna prijetnja je, ustvari ruska poruka, koja danas u potpunosti može da dospije do javnog mnjenja Evropske unije.

Stavljajući znak jednakosti između ruske i islamističke "propagande" evroparlamentarci su u principu u istu ravan stavili Sputnik i "agenciju" Amak. Podsjećanja radi Amak na arapskom, engleskom, francuskom i ruskom širi autentične sadržaje i poruke same džihadističke paravojske, promovišući tako ideale Islamske države kao globalnog pokreta.Bilo kakva korelacija između ova dva medijska sersvisa ne može i ne smije da postoji čak ni kao izraz nemoći evroparlametaraca da ukažu na nešto što ih "žulja".

Zvanični London je otišao i korak dalje.U Velikoj Britaniji ugašeni su svi računi televizije Russia Today , bez zvaničnog obrazloženja .Portparolka Downing Street-a kaže da je odluka o pružanju usluga samostalna procjena " NatWest" banke, koja je i inače u većinski državnom vlasništvu.Šta dodati.

Moskva je uspjela deregulisati zapadni obrazac informisanja "oružjem" - Zapada.I to je realnost.Evro-atlanski politički establišment nema više jedinstveno pravo na "meku moć". I to, boli.

Upotreba mas-medija u spoljnopolitičke svrhe danas je pravilo bez izuzetka svih aktera na globalnoj političkoj sceni.I to znaju i Zapad i Rusija.Ne znam što se ovi prvi, bune.Uopšte nije poenta biti anglofil ili rusofil. Poenta je biti, realan.