latinica  ћирилица
19/10/2016 |  10:25 ⇒ 10:32 | Autor: RTRS

Najsmrtonosnija pečurka na svijetu raste i u našim šumama

Najsmrtonosnija pečurka na svijetu, koja raste i u šumama u našem okruženju, našla je svoj put do Kanade, a sumnja se da je tamo već odnijela nekoliko života.
Najsmrtonosnija pečurka (Foto: Thinkstock) -
Najsmrtonosnija pečurka (Foto: Thinkstock)

Prije dvadeset godina stanovnici Britanske Kolumbije nisu morali da se brinu zbog najsmrtonosnije pečurke na svijetu. Ali Amanita phalloides, kod nas poznata kao zelena pupavka, dospjela je u šume Kanade, najvjerovatnije preko uvezenih stabala. Sada buja širom Britanske Kolumbije i odnosi sve više života.

Sumnja se da je prošle nedjelje trogodišnji dječak umro zbog trovanja zelenom pupavkom, nakon što je s roditeljima išao sa roditeljima da skuplja pečurke.

Ova pečurka se često miješa sa visokom tobolkom, pravim delikatesom u svijetu pečuraka što je dosad imalo nebrojene posljedice na svim meridijanima.

Iako toksikološki rezultati tek treba da potvrde od čega je dijete umrlo, njegova porodica apeluje na javnost da bude svjesna rizika koji nosi sakupljanje pečurki.

Samo jedan klobuk zelene pupavke može biti fatalan i odgovoran je za devet od deset smrtnih slučajeva izazvanih trovanjem pečurkama u svijetu. Njeni toksini napadaju više organa, uključujući bubrege i jetru. Znaci trovanja nastupaju kasno i podmuklo. Svi koji pojedu ovu pečurku, obavezno treba da se jave ljekaru sa prvim simptomima mučnine, nelagode u stomaku, proliva, pomućenog vida, povraćanja...

Smrt može nastupiti i poslije dvije, tri nedjelje, a procenat smrtnosti je oko 95 odsto.

Zelena pupavka ima različite nijanse i boje u različitim stadijumima rasta, koja se kreće od bijele, maslinasto zelene do žuto zelene. Raste u cijeloj Evropi u hrastovim i drugim listopadnim šumama ali i u zimzelenim u periodu od jula do oktobra.

Izvor: B92