latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:23 | Autor: RTRS

Tesla u sve modele ugrađuje samovozeću tehnologiju

Proizvođač električnih automobila "Tesla" saopštio je da će svi njegovi modeli u budućnosti biti sposobni za samostalnu vožnju.
Automobil Tesla - Foto: Beta/AP
Automobil TeslaFoto: Beta/AP

Kompanija "Tesla" predstavla je sistem "autopilot" prošle godine, koji omogućava korištenje određenih funkcija autonomne vožnje, poput automatskog kočenja.

"Tesla" će sada privremeno deaktivirati tu tehnologiju u svim novim automobilima da bi se sproveli detaljni testovi novog sistema, prenosi Bi-Bi-Si.

Osnivač kompanije Ilon Mask rekao je da je hardver koji to omogućava "u suštini superkompjuter koji je ugrađen u svaki automobil". On je dodao da je na regulatornim tijelima da odluče kada će vozila sposobna za samostalnu vožnju moći da se koriste na putevima.

Ta tehnologija za sada će raditi u "prigušenom modu" i sakupljaće informacije o tome kada je mogla da spriječi ili izazove saobraćajnu nesreću u slučaju da je upravljala vozilom.

Mask je rekao da se nada da će "Tesla" jednog dana moći da pokaže regulatornim službama podatke koji pokazuju da je tehnologija za samostalnu vožnju bezbjednija nego kada je za upravljačem čovjek.

Uprkos ugradnji kamera, senzora i radara, ipak se očekuje da vozila još godinama neće biti sposobna za potpuno autonomnu vožnju, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: SRNA