latinica  ћирилица
20/10/2016 |  18:58 ⇒ 21/10/2016 | 09:41 | Autor: RTRS

Ko je tužilac koji vodi predmet o referendumu u Tužilaštvu BiH? (VIDEO)

Za tužioca u predmetu protiv predsjednika Srpske i članova referndumske komisije postavljen je Miroslav Marković koji je svojim odlukama i ranije uticao na političke procese u korist Sarajeva.
Miroslav Marković - Foto: RTRS
Miroslav MarkovićFoto: RTRS

Za istog tužioca, traženje ukidanja Republike Srpske od strane Koalicije 1.mart prije četiri godine, nije bio napad na Ustavni poredak i razlog za pokretanje istrage. Referendum o Danu republike međutim, jeste. Tužilac Marković za koaliciju 1. mart naveo je da je tada imala legitiman politički cilj. 

Zadržavanje bošnjačke vlasti u Srebrenici svim mogućim sredstvima osim, kako su sami priznali u koaliciji 1. mart, - ubijanjem, nije bio problem za tužioca Miroslava Markovića prije četiri godine, kada je na izvještaj MUP-a Srpske protiv Emira Suljagića, odbio da pokrene istragu. Referendum o Danu Republike, za Markovića sada je veći napad na ustavni poredak nego što je to bio Suljagićev stav da je 49 odsto teritorije BiH okupirano i da Bošnjaci imaju puno pravo da rade na tome da se oslobodi.

MUP Srpske podnio je prijavu za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, ali je Marković naveo da, ako se eksplicitno ne poziva na nasilje, to je legitiman politički cilj.

Miroslav Marković je tužilac sa debelom istorijom donošenja odluka u korist zvanične politike Sarajeva. Poslednji slučaj u kojem je uticao na političke procese u BiH bio je popis, kada je tri mjeseca prije roka za objavu rezultata, i neznajući da neće biti objavljeni, u Tužilaštvu formirao predmet popis. Epilog nakon ispitivanja direktora Agencije za statisku BiH, Velimira Јukića je poznat, objavljeni su rezultati koje Republika Srpska nije priznala.