latinica  ћирилица
21/10/2016 |  10:04 | Autor: RTRS

Pravljenje distrikta od Srebrenice otvorilo bi Pandorinu kutiju

Pravljenje distrikta od Srebrenice dovelo bi do nove prekompozicije BiH, promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranja Pandorine kutije ko sve može da zatraži da njegova opština bude distrikt, ocijenio je za Srnu naučni saradnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Gulić.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

"U tom smislu, mislim da to čak, u prvom redu, ne bi išlo na ruku Bošnjacima, jer bi se možda najprije Srbi iz one četiri opštine sa srpskom većinom u Bosanskoj krajini prijavili da se i njihove opštine ili pripoje Republici Srpskoj ili postanu neke varijante distrikta", rekao je Gulić.

On je ocijenio da bi formiranje distrikta od opštine Srebrenica dovelo do nove destabilizacije koja nije potrebna ni Republici Srpskoj, ni BiH i da je to jedno od onih pitanja od kojeg je mnogo štete, a malo koristi.

"A, posebno to ne smije imati nikakve veze sa time koje je nacionalnosti gradonačelnik Srebrenice. Ovo su bili lokalni izbori bez većih zloupotreba i problema tako da ne vidim zbog čega bi izbor Srbina za načelnika Srebrenice vodio ka tome da ona dobija poseban status", rekao je Gulić.

On je istakao da "po toj logici ispada da je sve u redu ukoliko je Bošnjak na čelu, a nije u redu ako je na čelu Srbin".

"To prosto sugeriše nacionalnu diskriminaciju bez obzira na to o kojem gradu se radi - izuzeci koji se konstantno nameću u slučaju Srba, kao što je ćirilica može, ali ne u Vukovaru, srpski gradonačelnik može, ali ne u Srebrenici", rekao je Gulić.

On je zaključio da se takvim odnosom nameće lažna slika o srpskom narodu kao negativnom, a da se, s druge strane, zahtjevom za prekompoziciju Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske upravo Bošnjaci postavljaju kao destabilizujući faktor, što se "ili ne primjećuje ili se namjenski radi".

"Optužujući jedne za destabilizaciju vi sami unosite destabilizaciju", zaključio je Gulić.

Izvor: SRNA