latinica  ћирилица
21/10/2016 |  11:55 | Autor: RTRS

U Beogradu uskoro kineska banka

U Beogradu će uskoro biti otvorena kineska banka Benk of Čajna, najavio je kineski ambasador u Srbiji Li Mančang.
Beograd - Foto: RTRS
BeogradFoto: RTRS

Li Mančang je za RTS rekao da očekuje da u novembru bude potpisan sporazum dvije zemlje o ukidanju viza, koji će, nakon toga, stupiti na snagu.

On je dodao da će decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biti unaprijeđeno ukidanjem viza, a krajnji rok za to je početak 2017. godine.

On je naveo da je Srbija prva zemlja u Evropi u kojoj je Kina napravila most, prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu, kao i prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi.

- Došlo je vrijeme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da posjećuju i jednu i drugu zemlju - rekao je Li Mančang.

Srbija je, kaže kineski ambasador, sve atraktivnija za kineske turiste, podsjetivši da je u 2011. godini oko 3.500 Kineza posjetilo Srbiju, a samo u prvoj polovini ove godine njih oko 10.000.

On navodi da se mjesečno Srbima izda oko 600, a godišnje oko 7.000 viza, uglavnom za turiste i biznismene, neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.

Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd–Peking, Li Mančang kaže da se na to može računati.

- Јa sam optimista. Јedna delegacija iz Srbije boravi u Kini, a tema je obnavljanje te linije. Trenutno, naša ambasada kontaktira sa tri kineske avio-kompanije... - rekao je Li Mančang.

Izvor: SRNA