latinica  ћирилица
21/10/2016 |  13:08 | Autor: RTRS

Pavić protiv smanjenja radničkih prava

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da se protivi bilo kakvom smanjenju plata i drugih radničkih primanja i da je ovaj grad među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su potpisale nove kolektivne ugovore sa svojim sindikatima.
Marko Pavić sa sindikatom Gradske uprave Prijedor - Foto: SRNA
Marko Pavić sa sindikatom Gradske uprave PrijedorFoto: SRNA

Pavić je istakao da će ugovor u nekim segmentima davati i veća prava radnicima nego njihov granski ugovor, ali da je princip rada gradske uprave da se prava radnika ne smanjuju.

"Prava se mogu samo povećavati, jer lični dohoci i druga davanja u gradu nisu prevelika i ne odudaraju od prosjeka privrede našeg grada", rekao je Pavić novinarima nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora sa sindikatom gradske uprave.

On smatra da je 12 godina, koliko je na čelu Prijedora, imao odlične odnose sa sindikatom, da je grad izmirivao sve obaveze prema sindikatu, a da je sindikat radom i odnosom prema obavezama opravdao sve što je grad radio.

"Osim formalnog, ti odnosi su, moram reći, imali prisniji karakter, karakter ljudi koji se razumiju i koji razumiju potrebe jednih i drugih. To je možda i ono najvrednije u odnosima koje su imali sindikat i gradska uprava", dodao je Pavić.

Predsjednik Sindikalne organizacije gradske uprave Draško Kalinić rekao je da je danas potpisani ugovor daleko bolji u smislu radničkih prava u odnosu na kolektivni ugovor koji je na snazi od 2008. godine i još osam dana od danas, te naglasio da su određena prava povećana u odnosu na prošli ugovor.

On je ukazao na dobru saradnju sa poslodavcem, te podsjetio sindikat po treći put ima podršku od 100.000 KM za poboljšanje uslova stanovanja radnika.

Kalinić je naglasio da poslodavac ima razumijevanja za sve potrebe radnika, počev od liječenja do učešća na sportskim igrama, te da bi sve lokalne zajednice trebalo da slijede primjer Prijedora i u ovoj oblasti.

Izvor: SRNA