latinica  ћирилица
21/10/2016 |  14:17 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Senat: Popovićeva žalba udar na ime Univerziteta u Banjaluci

Prošireni kolegijum i Senat Univerziteta u Banjaluci na današnjem zajedničkom sastanku zaključili su da nalog prosvjetne inspekcije da se ponovi izbor rektora, donesen po žalbi profesora Pravnog fakulteta Vitomira Popovića, kao i tužba koju je podnio sudu u vezi sa izborom rektora, predstavljaju udar na ime ovog univerziteta.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Bez obzira na sve to, Univerzitet pokazuje jedinstvo u punom kapacitetu i funkcioniše bez ijednog problema. Akademska i radna atmosfera je na visokom nivou i ovom prilikom poručujemo našim studentima da smo odlučni i odgovorni i da garantujemo najbolje uslove studiranja svakim danom i da radimo na unapređenju nastavnog procesa", rekao je novinarima, nakon sastanka, rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga.

On je dodao da nijedan student ne smije da snosi bilo koje posljedice zbog ovih dešavanja.

Mataruga je naglasio da su svi članovi Senata i Proširenog kolegijuma saglasni da je neophodno osuditi pokušaje rušenja Univerziteta i pozvati institucije Republike Srpske da zaštite Univerzitet od sličnih pokušaja.

"Prije svega, ovdje osuđujemo neprofesionalne, dirigovane i tendenciozne radnje pojedinih prosvjetnih inspektora koji su uključeni u ove aktivnosti, a koji su svojim nesavjesnim radom nanijeli ogromnu štetu ugledu Univerziteta, i pozivamo Inspektorat Srpske da preispita njihovu odgovornost", istakao je Mataruga.

On je rekao da je na sjednici pozvano i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da se obrati javnosti i objasni procedure usvajanja Statuta Univerziteta u Banjaluci koje je ovo ministarstvo odobrilo 2012. godine i da daju potvrdu legaliteta članstvu predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u Senatu Univerziteta.

Mataruga je naveo i da Prošireni kolegijum i Senat banjalučkog Univerziteta pokreću inicijativu prema Vladi Srpske u pravcu izmjena Zakona o Vladi kako bi se visoko obrazovanje našlo u okviru Ministarstva nauke i tehnologije.

"Univerzitet u Banjaluci ovim pitanjima više ne želi da se bavi. Razvoji projekata, jačanje međunarodne saradnje, promocija najboljih, realizacija najkvalitetnijih ideja, podrška najboljim studentima, unapređenje privrede kroz transfer novih tehnologija naša je orijentacija i obaveza i o tome želimo da razgovaramo u budućnosti, jer je to naša misija", poručio je Mataruga.

On je naveo da već postoje izjave pojedinaca na ovom univerzitetu koji imaju ozbiljne primjedbe na rad Vitomora Popovića i da će vjerovatno to biti u nadležnosti pravne službe Univerziteta, gdje će se, shodno tim izjavama, pokrenuti procedure o odgovornosti, dodavši da se danas nije diskutovalo o tome.

Popović je ranije podnio tužbu Okružnom sudu protiv Univerziteta u Banjaluci, jer smatra da su prilikom izbora rektora učinjene brojne povrede zakonskih propisa i Statuta.

On je od Okružnog suda u Banjaluci zatražio da se radi zaštite javnog interesa odgodi izvršenje odluke Senata o izboru rektora do donošenja pravosnažne presude nadležnog suda.

Republička prosvjetna inspekcija je, postupajući po Popovićevoj prijavi, naložila ponovni izbor rektora Univerziteta.

Mataruga je za rektora izabran u maju.

Izvor: SRNA