latinica  ћирилица
21/10/2016 |  14:35 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

Udruženje veteranki protestuju zbog smjene Hasanbegovića

"Udruženje žena domovinskog rata" Hrvatske poziva na proteste zbog smjene proustaškog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i poredi Hasanbegovića sa Isusom Hristom.
Zlatko Hasanbegović (Foto: Lana Silvar Domini) -
Zlatko Hasanbegović (Foto: Lana Silvar Domini)

Prethodno su desničari i desničarske organizacije u Hrvatskoj napale premijera Andreja Plenkovića zato što je sklonio Hasanbegovića i na njegovo mjesto postavio Ninu Obuljen, koja nije član HDZ-a i koja je svojevremeno proglasila knjigu hrvatskog generala Slobodana Praljka za šund.

"Danima doktora Zlatka Hasanbegovića napadaju sve vrste šišmiša i vrana, spotiču mu noge oni koji su došli na vlast zahvaljujući njemu", navode iz "Udruženja žena domovinskog rata" i obraćaju se poslanicima HDZ-a:

"Služi li vam na čast, izabrani zastupnici svoga naroda, da se zovete članovima HDZ-a?

Mislite da ste se izvukli svojim ćutanjem? Niste, samo ste izvukli svoje plate i umilni pogled svog stranačkog šefa /Plenkovića/, koji voli i cijeni one koji učestvuju u ponižavanju i pljuvanju svog naroda".

Udruženje žena poredi Hasanbegovića sa Isusom Hristom.

"Vidite, Јudini sinovi, Isusa su pljuvali, tukli i razapeli, a on je ipak ostao Bog, tako ćemo i mi ostati hrvatski narod i tako će i doktor Zlatko Hasanbegović ostati još bolji i veći hrvatski muž", piše u saopštenju i pozivu na demonstracije u Zagrebu.

Andrej Plenković, koji je odmah po dolasku na mjesto predsjednika HDZ-a najavio za strane medije da će očistiti tu partiju od radikalnih elemenata, napadnut je na društvenim mrežama zbog smjene Hasanbegovića i postavljanja Nine Obuljen na njegovo mjesto, kao i zbog još nekih ministara.

Uz kletve i prijetnje u mnogobrojim komentarima na novinskim portalima, oglasila su se i brojna udruženja branilaca i nekih desnih organizacija koji zamjeraju premijeru Hasanbegovićevu smjenu.

Zlatko Hasanbegović bio je ministar kulture u prošloj vladi i ostao je zapamćen po fotografisanju uz ustaške simbole, negiranju antifašizma kao osnove moderne hrvatske države, izjednačavanju Јasenovca i drugih ustaških startišta sa Blajburgom.

Hasanbegović je u mladosti, kao student istorije, dao intervju za ustaški list koji je uređivao zet poglavnika Ante Pavelića, relativizovao zločine "Handžar divizije", a one koji su stradali u NDH /Srbe, Rome i Јevreje/ nazivao u svojim radovima - "pobunjenicima".

Izvor: SRNA