latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:32 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Banjalučki Univerzitet: Podrška Milanu Maratugi (VIDEO)

Na sjednici proširenog Kolegijum i Senata Banjalučkog univerziteta data je puna podrška rektoru Milanu Matarugi.
Senat univerziteta - Foto: RTRS
Senat univerzitetaFoto: RTRS

Na sjednici proširenog Kolegijum i Senata Banjalučkog univerziteta data je puna podrška rektoru Milanu Matarugi. Zaključeno je da su prošlosedmična dešavanja kada je prosvjetna inspekcija nakon prijave profesora Vitomira Popovića naložila, pa povukla odluku o ponovnom izboru rektora, udar na ime i pokušaj rušenja univerziteta. Zatraženo je od Ministarstva prosvjete da zaštiti Univerzitet od sličnih pokušaja. 

Dekani, prodekani, prorektori i finansijski direktori dali su punu podršku rektoru Milanu Matarugi. Ističu da je konstituisanje Senata bilo legalno, kao i sve odluke Upravnog Odbora. Njihove poruke medijima je prenio rektor Mataruga. Sedam dana nakon što je, kako tvrdi, izvršen udar na Univerzitet, Mataruga poručuje da neće dozvoliti da studenti ispaštaju zbog ovih dešavanja.

- Bez obzira na sve to, Univerzitet pokazuje jedinstvo u punom kapacitetu i funkcioniše bez ijednog problema. Akademska i radna atmosfera je na visokom nivou i ovom prilikom poručujemo našim studentima da smo odlučni i odgovorni i da garantujemo najbolje uslove studiranja, kaže Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Mataruga je naglasio da su svi članovi Senata i Proširenog kolegijuma saglasni da je neophodno osuditi pokušaje rušenja Univerziteta, te je pozvao institucije Republike Srpske da zaštite Univerzitet od sličnih pokušaja.

- Prije svega, ovdje osuđujemo neprofesionalne, dirigovane i tendenciozne radnje pojedinih prosvjetnih inspektora koji su uključeni u ove aktivnosti, a koji su svojim nesavjesnim radom nanijeli ogromnu štetu ugledu Univerziteta, i pozivamo Inspektorat Srpske da preispita njihovu odgovornost, ističe Mataruga.

Na sjednici je pozvano i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da javnosti objasni procedure usvajanja Statuta Univerziteta u Banjaluci koje je ovo ministarstvo odobrilo 2012. godine i da daju potvrdu legaliteta članstvu predstavnika Visoke škole unutrašnjih poslova u Senatu Univerziteta. Pokrenuće i inicijativu da visoko obrazovanje iz sadašnjeg, pređe u resor Ministarstva nauke i tehnologije.

Mataruga tvrdi da postoje izjave pojedinaca na Univerzitetu koji imaju primjedbe na rad profesora Vitomira Popovića, ali tvrdi da o pokretanju procedura odgovornosti danas nije bilo riječi.