latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:56 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

SNSD i HDZ pripremaju zajednički Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović odlučili su danas u Banjaluci da u parlamentarnu proceduru upute zajednički Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Tekst prijedloga zakona izradiće ekspertski timovi ove dvije stranke.
Pres konferencija - Foto: RTRS
Pres konferencijaFoto: RTRS

Pozvana je i treća, bošnjačka strana, kao i sve druge stranke da podrže predloženo rješenje, ukoliko to žele.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsjednika Republike Srpske i najveće stranke u Srpskoj Milorada Dodika i hrvatskog člana Predsjedništva i lidera HDZ-a Dragana Čovića nakon izbora.

Analiziran je dobar uspjeh obje stranke na proteklim izborima, tako da su dogovorili zajednički nastup u svim lokalnim zajednicama gdje su ove dvije stranke zastupljene. Očekuju da će dogovora biti i u distriktu Brčko. Nezaobilazna tema, svakako, bilo je funkcionisanje, tj. nefunkcionisanje vlasti na BiH i federalnom nivou. Šta je uzdrmalo bošnjačko-hrvatsku koaliciju i da li će doći do prekompozciije vlasti na bh. nivou?

Da u BiH više ništa nije isto kao što je bilo do 2. oktobra i da je s Bakirom Izetbegovićem sve teže postići dogovor shvatio je i Dragan Čović. Razočaran Mostarom i Stocem odlučio je da započne seriju razgovora. Ni naivno, ni slučajno - razgovore otvara s liderom stranke kojoj je narod u Republici Srpskoj dao najveću podršku. Taj isti narod je zbog odluke Ustavnog suda BiH rekao "Da" 9. januaru i da ne prihvata sud koji radi bez vlastitog zakona i u kojem stranci odlučuju o sudbini jednog naroda. Tako je "volja srpskog" naroda i bošnjačka marginalizacija Hrvata bila presudna da Dodik i Čović postignu dogovor o zajedničkom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH. 

- Obavićemo razgovor i sa trećom stranom, ali je važno da mi uputimo zajednički prijedog. U njega će biti uključene sve političke partije u Republici Srspkoj, ne može SDA sve da odbija - istakao je Dodik.

Da li će SNSD-ov i HDZ-ov prijedlog dobiti podršku SDA, sudeći prema Izetbegovićevim stavovima, gotovo da je nemoguće, jer se konsenzus izgubio i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Da li, zbog toga, Čović traži novog partnera za vlast u Sarajevu. Danas nije o tome govorio, ali je jasno poručio da se neriješena bošnjačko-hrvatska pitanja moraju rješiti u narednih 10 dana. Hoće li SNSD biti novi partner HDZ-u u Sarajevu, Dodik je odgovorio: "Nije i neće. Mi ne prihvatamo ovakvu konstalaciju odnosa. Mada smo svjesni da su ovi iz Republike Srpske potpuno delegitimisani u tom pogledu. Oni jesu legalni, ali nemaju legitimitet".

Legitimitet je opoziciji, podsjeća Dodik, oduzeo narod na izborima i to zbog njenih predstavnika u bh. vlasti. Rampu na relaciji Banjaluka - Sarajevo pokušava da otkloni Dragan Čović, poručivši da bez Republike Srpske nema evropskog puta.

- Moramo mnogo tješnje sarađivati sa nosiocima vlasti u Republici Srpskoj. Ne možete ostvariti evropski put bez Republike Srpske. To je unaprijed osuđeno - istakao je Čović.

Osude nema za izborne probleme u Stocu, zbog kojih Čović ne krije ljutnju i na nadležne organe, ali i međunarodnu zajednicu.

Uz Mostar "grad slučaj", cijeli "bošnjački politički i vjerski" korpus u BiH, kaže Čović, pokušao je da isto napravi i od Stoca.

- Јa razumijem da su sve bošnjačke stranke organizovane. Slušao sam kad kažu "Stolac mora pasti". Neko je želio da napravi slučaj Stolac. Bilo kakave transverzale kroz Hercegovinu neće ići - naglasio je Čović. 

- I mi se borimo sa zelenom transverzalom i moram vas obavijestiti da u Foči nije prošao Zdravko Krsmanović - dodao je predsjednik Srpske.

Željeli su Bošnjaci da i od Srebrenice naprave "grad slučaj". Kada je njihov kandidat izgubio izbore, priču su prebacili na žrtve Potočara.

- Potočari će biti poštovani i žrtve, ali u političkom smislu više ništa neće biti kao prije - naglašava Dodik.

Kao prije, davno više nije ni u Mostaru, gdje skoro deceniju nema izbora. Zbog Mostara Čović otvara dušu u Banjaluci.

- Podsjetiću vas na govor Bakira Izetbegovića na iftaru, da će izbori u Mostaru biti kada oni budu zadovoljni - ističe Čović.

Skrivani pod tepihom skoro četiri godine, kao vulkan su proključali problemi u FBiH. Hoćemo li, kako pojedini analitičari prognoziraju, gledati krizu vlasti u Federaciji pod nazivom – treći entitet.