latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:07 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

U Doboju uručeno 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca (VIDEO)

U Doboju je uručeno 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske, koje je posthumno odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik povodom 15. septembra – Dana poginulih i nestalih.
Doboj - odlikovanja - Foto: RTRS
Doboj - odlikovanjaFoto: RTRS

Medalje zasluga za narod uručene su porodicama poginulih boraca s područja Teslića i Doboja.

Rade Bjelošević izgubio je u ratu sina jedinca. Kaže da o potomcima poginulih i nestalih boraca treba da se vodi stalna briga, jer je njihova žrtva bila prevelika.

Ruška Pavlović sina je izgubila prije 21 godinu i još je na spisku nestalih boraca VRS.

- Ne znam ni gdje su kosti, ni gdje ću svijeću otići upaliti, cvijeće odnijeti, ovo što dobijem odlikovanje je sve, ništa drugo nemam, kaže Ruška.

Proces traženja i identifikacije, od kada radi Institut za nestale BiH, u potpunom je zastoju, kažu u organizaciji porodica poginulih. Zbog toga, ističu, proces traženja treba vratiti na nivo entiteta.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izrazio je nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH i dodao da je Upravni odbor Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila predložio porodicama da potpišu saglasnost da se proces traženja i identifikacije vrati entitetima.

On je podsjetio da je prije početka rada Instituta za nestala lica BiH na godišnjem nivou bilo pronađeno i identifikovano oko 320 lica, nakon čega nastaje zastoj, a srpske žrtve bivaju zanemarene.

Predsjedniik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju Drago Јović kaže da je današnja dodjela odlikovanja organizovana povodom 22. oktobra Dana odbrane grada.

On je najavio da će za dodjelu odlikovanja u narednom predati zahtjev za još 10 poginulih boraca.

Orden zasluga za narod uručen je za 12 porodica poginulih, devet iz Doboja i tri iz Teslića. Proces odlikovanja se nastavlja sve dok ne budu odlikovani svi poginuli borci VRS.

Od 2012. do danas predsjednik Republike odlikovao je više od 1.500 boraca.