latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:12 ⇒ 19:04 | Autor: RTRS

UN: DŽihadisti će koristiti civile kao ljudske štitove

DŽihadisti Islamske države mogli bi da iskoriste civile kao ljudske štitove ili da ih jednostavno ubiju, umjesto da dopuste da oni budu oslobođeni u iračkoj ofanzivi, upozorile su Ujedinjene nacije.
Borbe za Mosul - Foto: Screenshot/YouTube
Borbe za MosulFoto: Screenshot/YouTube

Elitne iračke trupe sve više stežu obruč oko Mosula, posljednjeg džihadističkog bastiona u Iraku, u dugo očekivanoj ofanzivi, prenijela je agencija AFP.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raiad al Husein je izjavio kako njegova kancelarija raspolaže podacima da džihadisti drže civile u blizini svojih položaja u Mosulu, moguće da bi ih upotrebili kao ljudske štitove pred naletom iračkih snaga.

- Postoji velika opasnost da bi borci ID ne samo mogli da iskoriste te ranjive ljude kao ljudske štitove, već bi mogli da odluče da ih ubiju prije nego što dopuste da budu oslobođeni - rekao je Zeid.

On je naveo i izvještaje da su džihadisti prošle nedjelje natjerali oko 200 porodica da pješače iz obližnjeg sela Samalija u Mosul, kao i da je još 350 porodica bilo primorano da pješače do Mosula iz Nadžafije.

Ta prisilna preseljenja su u skladu sa "politikom ID da sprečava civile da bježe na područja pod kontrolom iračkih snaga", rekao je Zeid.

Izvor: Tanjug