latinica  ћирилица
21/10/2016 |  16:30 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Dubovik: U OŠ "Branko Ćopić" štrajk upozorenja (VIDEO)

Zaposleni OŠ “Branko Ćopić“ u Duboviku,opština Krupa na Uni organizovali su jednočasovni štrajk upozorenja.

Sindikalci nadležne upozoravaju na težak položaj radnika u prosvjeti i isntitucijama kulture zbog neisplaćivanja naknada propisanih kolektivnim ugovorom. Sporne su između ostalog neisplaćene naknade za prevoz, dobitak djeteta i smrtni slučaj u porodici. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, sinidkat prosvjete upozorava danas Dubovik, a narednih dana već neka druga škola. 

Umjesto sa đacima posljednji čas zadnjeg dana radne sedmice, skraćen je, a prosvjetari OŠ „Branko Ćopić“ u Duboviku u jednočasovnom štrajku upozorenja. Nasatavnici, uglavnom putnici od kojih neki prelaze i po stotinu kilometara dobro osjete kako kažu “čekanje“ uplate naknada za prevoz. Nisu isplaćene kako tvrde, četiri naknade dvije zaostale iz 2015.e i dvije iz ove godine.

- Mi smo u jako teškoj situaciji jer naša škola je udaljena i mi smo primorani da putujemo svojim vlastitim prevozom, kaže Mirko Raos, predsjednik štrajkačkog odbora

U republičkom sindikatu prosvjete, kategroični, prevoz treba da bude isplaćen bez dugovanja i to mjesec za mjesec.

- Ono što posebno daje jaz među ljudima to je famozno uputstvo o naknadi obračuna za prevoz u narednom periodo i tražimo da ministar ovo uputvtso koje je apsolutno nezakonito,neustavno i neprimjenljivo povuče i da u naknadnom periodu obračun bude kao u prethodnom, ističe Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture Repubike Srpske.

Trenutna potraživanja prosvjetnih radnika prema resornom ministarstvu su oko 2.500.000 maraka kaže, Gnjatić. Ako današnjim zahtjevima resorno ministarstvo ne odgorovori, sindikalci kako najavljuju idu dalje.

U Ministarvtvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da se obaveze prema prosvjetnim radnicima izmiruju u skladu s prilivom sredstava u budžet, ističući da je radnicima isplaćen novac za prevoz 19. oktobra za jun, a samo dan kasnije za juli. Poručuju sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti biće izmirena u narednom periodu.