latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:01 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Pet stvari koje morate da znate o jabukama!

One su hrskave, energetske bombe. Lake su za transport, a još lakše za konzumiranje, i to samostalno, u kombinaciji sa puterom od kikirikija, ili u salatama. Izbor je na vama, a prije nego što zagrizete sljedeću, obavezno pročitajte sljedeće o jabukama!

"Јabuka na dan, i doktor vam nije potreban" kaže jedna sasvim tačna izreka. Kako kažu nutricionisti širom svijeta, jabuka umanjuje rizik od oboljevanja od kancera, srčanih bolesti, dijabetesa i astme. Uz to, smanjuju holesterol i sadrže antioksidanse.

Kako birati jabuke? Gledajte one čvrste, sa jakom bojom i bez modrica. Među najkiselijima su one od sorte "greni smit", ali i "pipin" ili "gravenstajn". Ako tražite baš slatke, tu su crveni i zlatni delišes.

Treba ih držati na temperaturi od dva do četiri stepena, jer tako mogu da potraju i do četiri mjeseca sa minimalnim gubitkom nutritijenata. Ako ipak želite da ih držite u frižideru, držite ih u donjoj fioci frižidera, a kraj njih stavite vlažnu krpu kako bi imale dovoljno vlage. Uz to, obavezno odstranite jabuke sa modricama.

Možete li preterati sa jabukama? Kao i u svemu uostalom, možete. Pretjerani unos ovog voća donijeće vam višak kilograma, ali i potencijalno oštetiti zubnu gleđ. Zapravo, rezultati jedne studije kažu da jedenje jabuka i do četiri puta od više preporučenog (dvije -tri jabuke) oštećuje gleđ od gaziranih pića, a mnogo su štetnije ako ih jedete sporo.

Јesu li njihove sjemenke otrovne? One sadrže amigdalin koji otpušta cijanid koji je izuzetno opasan, naročito u kontaktu sa digestivnim traktom. Ukoliko progutate cijelu sjemenku, nema nikakvih problema - oni nastaju kada košticu zagrizete. Ali da bi jabuka bila kobna po vas, trebalo bi da pojedete mnogo sjemenki, odnosno kilograma jabuka što je, složićete se, malo vjerovatno.

Izvor: Agencije