latinica  ћирилица
22/10/2016 |  15:46 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Pavlović: Pripadnici tzv. Armije BiH pobili sve što su stigli da pobiju (VIDEO)

Dušan Pavlović, svjedok i ekspert na suđenju generalu Ratku Mladiću, gostujući u emisiji "Ljudovanje" Radio-televizije Republike Srpske govorio je o svjedočenju i događajima u Srebenici jula 1995. godine.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je rekao da su pripadnici tzv. Armije BiH pod komandom Nasera Orića na području Podrinju počinili strašan zločin u kojem su "pobili sve što su stigli da pobiju- žene, djece, starce...".

- Da su stigli da ubiju 5.000, ubili bi 5.000. Ne pričamo o statistici, već o karakteru zločina. Vrlo mali broj srpskih zarobljenika je preživio i vrlo mali broj njih je poslije razmijenjen živ. Čak i oni koji su zarobljeni, koji nisu ubijeni na licu mjesta - civili i oni koji su bili u seoskim stražama - stradao je poslije mučenja u zatvorima u Srebrenici i privatnim zatvorima. Јako mali broj njih je razmijenjen - rekao je Pavlović, koji je i bivši šef Sektora za traženje, identifikaciju i ekshumaciju u Institutu za nestale osobe BiH.

Pavlović je rekao da je kontraofanzivom Vojske Republike Srpske u rano proljeće 1993. godine, Sreberenica faktički vojno poražena.

- Srebrenica je tada trebala da padne, ali su nastupile na scenu međunarodne snage i međunarodni predstavnici i donesen je sporazum o demilitarizaciji. Sefer Halilović u svojoj knjizi "Lukava strategija" piše, a postoje i dokumenti o tome, da je on nakon postignutog sporazuma odmah kontaktirao Nasera Orića i jasno mu stavio do znanja da ne smije da preda nijedan komad ispravnog oružja ili municije Ujedinjenim nacijama - naveo je Pavlović.

Pogledajte šta je još Pavlović rekao o događajima u Srebrenici i svjedočenju na suđenju generalu Mladiću: