latinica  ћирилица
22/10/2016 |  18:06 ⇒ 23/10/2016 | 11:58 | Autor: RTRS

"Konstituisanje Skupštine srpskog naroda istorijski korak u stvaranju Republike" (VIDEO)

Narodna skupština obilježava 25 godina od konstituisanja Skupštine srpskog naroda u BiH, prvog istorijskog koraka u stvaranju Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Upravo zbog toga obaveza je sadašnjih i budućih generacija da jačaju kapacitet, značaj i dignitet Narodne skupštine Republike Srpske, poručio je predsjednik Milorad Dodik.

Sloboda Srba u momentu raspada bivše Јugoslavije bila je primarni politički cilj, a za osvajanje tog cilja od istorijske važnosti 24. oktobar '91, kada je konstituisana Skupština Srpskog naroda u BiH. Bio je to dubok vizionarski politički potez onih koji su tada odlučivali u ime srpskog naroda, ocijenio je predsjednik Dodik, za SRNU.

- Narodna skupština Republike Srpske je činom stvaranja i svojim djelovanjem u različitim fazama - u ratu, poslijeratnoj izgradnji i sada u obnovi Republike Srpske i njenom jačanju, nezaobilazan institucionalni kapacitet i faktor. Upravo zbog toga obaveza je sadašnjih i budućih generacije da jačaju kapacitet, značaj i dignitet Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Dodik.

Sadašnji predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović ističe da su svi poslijeratni sazivi Narodne skupštine nastavili put očuvanja i izgradnje Republike Srpske, imali istorijske izazove i donosili teške odluke.

- Vjerovatno je najteža odluka ovog saziva parlamenta ona koja se tiče odluke Ustavnog suda o 9. januaru, Danu Republike. Formiranjem Tima za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH, mi smo se borili da snagom pravnih argumenata odbranimo svoje pravo da praznujemo rođendan Republike Srpske - naglasio je Čubrilović.

Za predsjednika prvog saziva srpskog parlamenta u okviru BiH, Momčila Krajišnika, sa konstituisanjem Skupštine mogu se porditi još samo dva događaja, 9. januar '92, kada je Srpska osnovana i 6. mart '93, kada je odbijen Vens-Ovenov plan, a Srpska odbranjena.

Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je 9. janura 1992. godine Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Ova odluka, kao i ona koja joj je prethodila 24. oktobra 1991, bili su istorijski koraci u stvaranju Republike Srpske i opstanku Srba na ovim prostorima.

Obilježavanje 25. godišnjice Parlamenta Srpske počeće svečanom sjednicom, na dan kada je Skupština i konstituisana, u ponedjeljak 24. oktobra, a brojnim sadržajima i manifestacijama trajaće do Dana Republike, 9. januara.