latinica  ћирилица
23/10/2016 |  08:11 ⇒ 24/10/2016 | 07:44 | Autor: RTRS

MUP Srpske priprema najmoderniji Centar za obuku u regionu (FOTO/VIDEO)

Očuvanje bezbjednosti Republike Srpske prioritet je u vremenu nestabilnih regionalnih i globalnih odnosa. I zato je od primarne važnosti opremanje naših kapaciteta za očuvanje bezbjednosti i odbranu Republike Srpske.
Dodik, Cvijanović, Lukač u Zalužanima - Foto: RTRS
Dodik, Cvijanović, Lukač u ZalužanimaFoto: RTRS

To je poručio predsjednik Milorad Dodik, koji je sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom Draganom Lukačom obišao kompleks nekadašnje kasarne Zalužani kod Banjaluke, gdje će nakon adaptacije biti smješten savremeni Centar za obuku pripadnika MUP-a, Specijalna i Јednica za podršku. 

Na MUP Srpske uknjiženo je 55 hektara zemljišta kasarne Zalužani. Veliki dio kompleksa trebalo bi da bude rekonstruisan već naredne godine. Prioritet je obezbijediti dobre logističke uslove za rad i obuku policajaca Srpske.

- Јedan od važnijih prioriteta jeste nabavka naoružanja i opreme za MUP. Želimo da budemo dio antiterirističke koalicije, jer je terorizam velika prijetnja za BiH, o čemu se u Federaciji BiH ne bave mnogo, istakao je Dodik.

Na ovaj način biće rasterećene lokacije koje MUP koristi u Banjaluci, a cilj ovog ambicioznog projekta je da upravo ovdje bude smješten jedan od, u regionu, najsavremnijih centara za obuku policajaca, ističe premijerka Cvijanović. Objekti će biti rekonstruisani u nekoliko faza.

- Kada bude završena rekonstrukcija, imaćemo najbolje uslove za obuku i smještaj pripadnika MUP-a Srpske, naglasila je Cvijanovićeva.

U kompleksu će biti smještene Specijalna jedinica, jedinice za podršku Uprave za pratnju i obezbjeđenje, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, i druge. Za objekte, koji godinama nisu korišteni, potrebna su sredstva za sanaciju.

- Mi smo od Vlade dobili saglasnost i sad ćemo tražiti od NSRS za kredit od oko 6,5 milona za adaptaciju i sanaciju ovih ovdje objekata, naglasio je Lukač.

Policija Srpske, jedna od najboljih, u borbi protiv terorizma mora brzo da reaguje i preventivno djeluje. Stoga je neophodno obezbijediti sve potrebne uslove za nesmetan rad, poručio je predsjednik Republike.

Nakon obilaska kasarne u Zalužanima predsjednik je sa ministrima, zvaničnicima MUP-a i novinarima bio na radnom doručku.