latinica  ћирилица
23/10/2016 |  17:22 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Srbe i Hrvate u Sudu BiH, Kreso svela na statističku grešku (VIDEO)

Sud BiH, pod dvanaestogodišnjim rukovodstvom predsjednice Meddžide Kreso, opasno se približio ambisu – jednonacionalne - Bošnjačke pravosudne institucije, u multietničkoj BiH.
Grafika 2 -
Grafika 2

Nakon što je iz menadžmenta Suda potisnula sve Srbe, a jedini Hrvat grčevitu borbu vodi za opstanak, isti put trasirala je i sudskim vijećima.

Od sedam sudskih vijeća u odjeljenjima za ratne zločine i organizovani kriminal, samo u jednom je zadovoljena ustavna odredba o tri konstitutivna naroda. U preostalih šest, odlazeća predsjednica imenovala je po dva Bošnjaka. Po jedno mjesto u tročlanim Vijećima naizmjenično, rezervisano je za Srbe ili Hrvate.

Sarajevski politički testament - puna dominacije Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda, u Sudu BiH Meddžida Kreso je započela! I završila! Srbe i Hrvate u upravljačkoj strukturi svela je na nivo statističke greške.

U sudskim vijećima, na ikebane! U svim dosadašnjim prepiskama sa našom medijskom kućom, odlazeća predsjednica postupke je volšebno pravdala navodnom stručnošću imenovanih.

- U ovoj instituciji uvijek je postojala samo podjela na one koji su stručni i sposobni i na one koji nisu, naveli su iz
Suda BiH.

Kresin kantar stručnosti kao da je baždaren samo na Bošnjake i poslušne joj iz reda Ostalih. Јer u odjeljenju za ratne zločine Vijeća je pet! A samo u jednom zastupljena su sva tri naroda. U Odjeljenju za organizovani kriminal stanje još i gore. Јedinog hrvatskog sudiju Tatjanu Kosović, Kreso je iz vijeća prerasporedila za sudiju za prethodni postupak. Srbina Branka Perića za prethodno saslušanje. Sve njihove odluke opet prolaze kroz ruke većinskih bošnjačkih Vijeća, koji nerijetko presuđuju preglasavanjem.

U apelacionom odjeljenju – slika ista. Sudija osam, a Bošnjaka pet. Predvodi ih predsjednica, koja i ova vijeća sastavlja prema vlastitoj želji. Ili projektovanoj presudi. I opet nije sve. Јer umjesto da Visoko sudsko i tužilačko vijeće Meddžidinu misiju stopira, njen kantar koristi. Kolekciju joj upotpunjuje sa pet novih sudija – sve Bošnjaka.

Za to vrijeme, Kreso je za svoju zamjenicu odabrala Miru Smajlović. Predsjednik Apelacionog odjeljenja postao je Hilmo Vučinić, a Krivičnog Minka Kreho. Kada se svemu doda gotovo jednonacionalna Upravljačka struktura Suda BiH dobije se zamalo pa Bošnjački sud. I valjda neki alhemijski Ustav kreiran u sarajevskoj kuhinji.

- Ima mnogo institucija na nivou BiH koje predominantno pripadaju jednom konstitutivnom narodu, Bošnjačkom, ta nacionalna neravnoteža negdje iza kulisa teži da se na području BiH napravi islamska država, dakle ne na kompletnom području i da je to projekat koji se razvija naizgled benigan , a za BiH zaista maligan, rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

A takvom mu je, bar u pravosuđu, osnov podastro, još prije deceniju i po, tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič. Nametnuti neustavni Zakon i njegove šupljine, predsjednici suda dozvoljavaju i ovakvo mešetarenje stručnošću. To što je Ustav iznad Zakona, Petriču, svim njegovim nasljednicima, niti predsjednici sa decenijskim rokom trajanja, nije smetalo.

Srpskim i hrvatskim zakonodavcima jeste. Ali slaba vajda, kada Sarajevo zajedno sa strancima umjesto da maligne bolesti liječi, u iste i benigne pretvara.

- Bosna i Hercegovina nije pravna država, nije zapravo ni država, da bi funkcinisala pravna država moramo napraviti reformu pravosuđa, rekla je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH .

Reforma pravosuđa, međutim, već godinama na čekanju. Opet zahvaljujući Sarajevu i raznim Petričima. Za to vrijeme odlazeća predsjednica račune nikome ne polaže. I sa mentorima i lobistima, vrijedno utire put, kako sada stvari stoje svojoj nasljednici Miri Smajlović, sa kojom kantar dijeli!

Hoće li “anemični“ nebošnjački zvaničnici dozvoliti, ponovo da pobijedi sarajevski mitski “profesionalizam“!?