latinica  ћирилица
23/10/2016 |  18:37 ⇒ 24/10/2016 | 12:39 | Autor: RTRS

BG- Počelo druženje s knjigom, bogata ponuda izdanja iz Srpske

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga večeras je otvorio predsjednik Matice srpske, pisac Dragan Stanić.
Međunarodni beogradski sajam knjiga (Foto:Tanjug/ Sava Radovanović) -
Međunarodni beogradski sajam knjiga (Foto:Tanjug/ Sava Radovanović)

Slogan sajama je "Knjige u ruke", a trajaće do 30. oktobra. Biće predstavljeno više od 450 domaćih i inostranih izlagača, među kojima će svoj nastup imati i Republika Srpske na štandu u znaku Petra Kočića i njegove rečenice "Ideš li rode?".

Na Sajmu će sutra biti predstavljena monografija "Naša ispovijest", u izdanju Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a potom provisana knjiga Milana Ljepojevića "Izdaja". Udruženje žena žrtva rata sutra će monografiju uručiti patrijarhu srpskom Irineju.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogadu Mlađan Cicović rekao je da je namjera da se na dostojan način na svim prezentacijama, promocijama i svemu onome što će Republika Srpska biti na ovom sajmu, pošalje poruka o potrebi jačanja jedinstva i sabornosti srpskog naroda. Naveo je da će ove godine Srpska predstaviti 39 izdavača, a biće 63 promocije, kao i književno veče u četvrtak.

Na sajmu će biti organizovane i tematske tribine povodom stogodišnjice smrti Petra Kočića, 400. godišnjice Servantesa i Šekspira, Festival stvaralaštva mladih, Školski dan - četvrtak i Porodični dan.

Nikola Vukolić, direktor Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka- Beograd" istakao je da ne jenjava interesovanj za književnim djelom Petra Kočića, jer je on pisac, kako je naveo, sva vremena.

- Naravno, da bez njegovog književnog djela nismo mogli u prošlosti, ne možemo u sadašnjosti, a kakva su vremena nećemo moći ni u budućnosti - naglasio je Vukolić.

Posjetioci sajma moći će da na jednom prostoru sagledaju cjelokupnu ovogodišnju domaću i stranu izdavačku produkciju i da kupiju knjige po povoljnim cijenama.

Tokom sajamskih dana biće organizovan i bogat prateći program, koji podrazumijeva susrete s piscima, razmjene iskustava brojnih izdavačkih kuća, knjižara, kao i sajamske izložbe kao što su "Јasenovac, anatomija zaborava", izložbe o srpskom jeziku, izložbe rijetkih knjiga Petra Kočića i Јaše Tomića, dok će biti upriličeni i posebni programi za djecu.