latinica  ћирилица
23/10/2016 |  20:45 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Gojazni prvo na vagu, pa zatim u avion?!

Sjećate li se aviokompanije koja je izazvala skandal kada je počela da mjeri korpulentnije putnike prije ukrcavanja? E, upravo su oni i pred zakonom dobili pravo da to rade.
Gojazni u avionu (Foto:.wnd.com) -
Gojazni u avionu (Foto:.wnd.com)

Putnici Havajian Erlajnz žalili su se američkom Ministarstvu saobraćaja na praksu kompanije da mjeri težinu krupnijih putnika zajedno sa njihovim prtljagom.

Međutim, Ministarstvo je stalo na stranu aviokompanije.

Početkom godine Havajian Erlajnz je ukinuo praksu rezervacije sjedišta i umjesto toga, putnike raspoređivao na osnovu njihove težine, kako bi bili ravnomjerno raspoređeni u letjelici.

Dok je nekima smetalo to što ne mogu da sjede gdje žele, drugi su se bunili zbog rasne diskriminacije, jer je ideja o mjerenju težine putnika potekla na relaciji Honolulu (Havaji) - Pago Pago (Samoa) na kojoj je većina putnika samoanskog porijekla. Inače, Samoa je jedna od zemalja svijeta sa najvećim procentom gojaznog stanovništva.

Iako je Ministarstvo stalo na stranu avioprevoznika, iz te kompanije su saopštili da ipak neće nastaviti s praksom vaganja putnika. Ipak, to znači da ubuduće na istu ideju može da dođe bilo koja aviokompanija u SAD.

Izvor: Agencije