latinica  ћирилица
24/10/2016 |  07:52 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Beograd: Srpska na sajmu knjige - 39 izdavača predstavlja više od 60 izdanja (FOTO/VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević svečano je danas otvorio nastup Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnog beogradskom sajmu knjige pod motom "Ideš li, rode" i u znaku obilježavanja 100 godina od smrti Petra Kočića.
Nastup Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga pod motom "Ideš li, rode" - Foto: RTRS
Nastup Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga pod motom "Ideš li, rode"Foto: RTRS

Obraćajući se u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma, Malešević je istakao da je predstavljanje Srpske na ovom sajmu od izuzetnog značaja za književnost, nauku i kulturu Srpske.

Malešević je naveo da je davno rečeno da budućnost pripada onima koji se najduže sjećaju prošlosti i da je knjiga tu da podsjeti na prošlost, ali i da pokaže budućnost.

On je dodao da će pred beogradskom publikom pod motom "Ideš li, rode" biti predstavljeni rezultati godišnjeg izdavačkog poduhvata i stvaralaštva Srpske, ono što je označilo književni, umjetnički i kulturni prostor u protekloj godini.

Malešević je podsjetio da je ovogodišnji nastup Srpske na Sajmu knjiga posvećen obilježavanju stogodišnjice smrti srpskog književnika i borca za slobodu Petra Kočića koji je obogatio i oplemenio srpsku književnu misao i njen cjelokupni korpus.

"Kočić je bio simbol borbe za srpski jezik i srpsko pismo. Nesebično je istrajavao u borbi za slobodu i pravdu. A, to su univerzalne ljudske vrijednosti bez kojih ne bismo mogli opstati", istakao je Malešević.

On je naveo da je Kočić spona srpskog kulturnog prostora sa obje strane Drine, a da su neke njegove priče aktuelne i danas.

Malešević otvorio nastup Srpske na Sajmu Knjige (Foto: SRNA)

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske je rekao da je predstavljanje Srpske na Sajmu knjiga posebno značajno, jer će književnici, izdavači, naučnici, kulturne i naučne institucije imati priliku da predstave svoja djela, ali i da razmijene dragocjena iskustva i stvore različite vidove poslovne i kulturne saradnje.

"Slijedeći Kočićevu veličinu, plemenitost, pozivam vas da čuvamo srpski jezik i pismo, da čuvamo knjige", dodao je Malešević.

Na sajmu knjiga promovisana je i monografija "Naša ispovijest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992 – 1995", koja sadrži autentična svjedočanstva o stradanju žena u proteklom ratu, kao i knjiga "Izdaja" Milana Ljepojevića, koja po riječima autora, govori o prenosu nadležnosti Republike Srpske na BiH u od 2001. do 2005. godine.

Nastup na beogradskom sajmu knjiga je značajan za Srpsku zato što njeni izdavači mogu predstaviti svoju godišnju produkciju, kaže ministar Malešević. 

Otvaranju nastupa Republike Srpske, na kojem su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izveli scenski nastup posvećen Kočiću, prusustvovali su direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, predsjednik Saveza Srba u regionu i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta, ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić, te akademici i kulturne i javne ličnosti Srbije i Republike Srpske.

Nastup Republike Srpske organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a na Sajmu će 39 izdavača iz Srpske predstaviti više od 60 izdanja.

Povodom promocije monografije "Naša ispovijest" , koja govori o stradanju Srpkinja u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine Njegova svetost patrijarh srpski Irinej primio je u Patrijaršiji predsjednicu Udruženja žena žrtava rata Božicu Živković Rajilić, direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića i jednog od priređivača monografije, Aleksandra Vranješa.

Izvor: RTRS/SRNA