latinica  ћирилица
24/10/2016 |  11:53 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Hoće li brčanska zaobilaznica biti urađena u predviđenom roku? (VIDEO)

Nakon zastoja u izgradnji brčanske zaobilaznice, dužine 18 kilometara, u Јavnom preduzeću Putevi Brčko, došlo je do smjene direktora ali i do angažovanja novog podizvođača radova.
Brčko zaobilaznica - Foto: RTRS
Brčko zaobilaznicaFoto: RTRS

Rok za izgradnju zaobilaznice je 30 mejseci a distrikt Brčko je za tu namjenu od Evropske banke za obnovu i razvoj dobio kredit od 28,5 miliona evra. 

U Јavnom preduzeću Putevi, Brčko kažu da je anagažovanjem novog podizvođača, inteziviran obim radova i da se gradska zaobilazinica može izgraditi u predviđenom roku od 30 mjeseci, odnosno u februaru 2018. Međutim ističu da treba paziti i na kvalitet obavljenih radova, kako bi projekat bio u potpunosti realizovan.

Distrikt Brčko je kasnio u povlačenju odobrenog kredita od strane Evrospke banke za obnovu i razvoj. Zbog toga je plaćena kamata od milion maraka.

- Naš interes je da da Brčko dobije zaobilaznicu, što je prije moguće. Mi smo finansijska institucija, mi nsimo ni poslodavac ni izvođač. Naša uloga je da posmatramo i da savjetodavno pomognemo, kaže Јan Braum, predstavnik Evrospke banke za obnovu i razvoj. 

U vladi distrikta Brčko ističu dobru saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razavoj i najvljuju nove projekte. Rok za otplatu kredita od 28,5 miliona evra je 15 godina.

Distrikt se prirpema i za potpisivanje ugovora od 10 milona maraka za revitalizaciju Luke Brčko ali za porojekte iz komunlane infrastruktre. Ističu, cilj je biti prvi u svemu, i zato pripremaju i projekat "Brčko, zeleni grad".