latinica  ћирилица
24/10/2016 |  12:01 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Semberija: Počela vakcinacija protiv gripa

Na području Semberije juče je počela vakcinacija građana porotiv gripa.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Dom zdravlja u Bijeljini dugi niz godina vrši vakcinaciju u toku koje oko 2.000 Semberaca bude obuhvaćeno tom medicinskom preventivom.

Vakcinacija se obavlja u prostorijama higijensko-epidemiološke službe od 6.30 do 14 časova svakog radnog dana, i u sektorskim ambulantama porodične medicine.

- Vakcina je došla krajem prošle nedjelje. Imamo 1000 doza od Doma zdravlja i 1500 od Instituta za javno zdravstvo. Očekujemo da će to biti dovoljno za vakcinaciju naših stanovnika, kaže  Srđan Mijatović ljekar Doma zdravlja Bijeljina.

Fond zdravstvenog osiguranja i Institut za javno zdravstvo obezbijedili su besplatne vakcine za građane koji su na hemodijalizi, ali i za druge kategorije stanovništva.

Vakcina protiv gripa košta 20 maraka. Ljekari upozoravaju građane zbog čega je vakcinacija važna.

- Vakcinacija protiv gripa je najefikasnija preventivna mjera. Grip uopšte nije po prirodi bezazlena bolest pogotovo kod osoba koje imaju hronična oboljenja krvnih sudova, srca , bubrega , jetre. Grip se manifestuje viksom temperaturom, malaksalošću , kašljem , baca osobu u postelju i tamo je drži sedam do deset dana. Osobama koje primaju vakcinu imunitet bude uspješan u više od 90 odsto slučava dodaje ljekar Doma zdravlja Bijeljina Zoran Dakić.

Dom zdravlja obezbjeđuje iz svojih sredstava besplatnu vakcinaciju za članove porodica poginulih , RVI i socijalno ugrožene stanovnike.