latinica  ћирилица
25/10/2016 |  10:37 | Autor: RTRS

Bogdanić: Važno kontinuirano profesionalno usavršavanje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da je od posebnog značaja kontinuirano profesionalno usavršavanje kao odgovor na nove izazove u javnom zdravstvu.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, da bi bile zadovoljene zdravstvene potrebe stanovništva, potrebni su značajni napori da se poveća ne samo broj javnozdravstvenih radnika, nego i da se unaprijede njihove vještine i relevantnost za javno zdravstvo.

"Brojni su izazovi sa kojima se danas susrećemo u ovoj oblasti, počev od nepovoljanog demografskog trenda, starenja stanovništva, migracija, nepovoljne geografske distribucije stanovništva i porasta hroničnih nezaraznih bolesti koji negativno utiču na strukturu i obim radne snage", rekao je Bogdanić u Banjaluci, u uvodnom obraćanju na stručnoj radionici o ljudskim resursima za javnozdravstvene usluge.

On je ocijenio da je radna snaga jedna od 10 osnovnih javnozdravstvenih funkcija i to ona koja podrazumijeva planiranje, usmjeravanje, obrazovanje i upravljanje ljudskim resursima u javnom zdravstvu.

Bogdanić je naglasio da razvoj zdravstvenih tehnologija i težnja za pružanjem kvalitetnih zdravstvenih usluga nameće potrebu da se u zdravstvenom sistemu angažuju različiti tipovi profesionalaca sa različitim obimom znanja.

Cilj Međunarodne stručne radionice "Ljudski resursi za javnozdravstvene usluge u zemljama članicama Zdravstvene mreže Јugoistočne Evrope" jeste preciznije sagledavanje postojećih kapaciteta kada je riječ o profesionalnom kadru u oblasti javnog zdravstva, te podrška zdravstvenim sistemima u zemaljama članicama ove mreže u oblasti pružanja javnozdravstvenih usluga.

Na dvodnevnoj radionici posebno će biti riječi o prioritetima zdravstvenih politika, te jačanju kapaciteta za upravljanje u javnom zdravstvu da bi bila pružena podrška pristupima angažovanja kompletne vlade i cijelog društva u nastojanjima da se ostvare zdravlje i jednakost u zdravlju, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Cilj je i da se građani podrže u unapređivanju sopstvenog zdravlja, razmotri organizovanje javnog zdravstva čvršće vezanog za zajednicu, kao i da se poboljša koordinacija i smanji fragmentacija u pružanju usluga.

Diskutovaće se i o potrebi za povećanjem kapaciteta za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, kao i jačanju osnovnih kapaciteta za pružanje adekvatnih odgovora na vanredne situacije u oblasti javnog zdravlja.

Јedan od specifičnih rezultata radionice jeste identifikovanje narednih koraka za poboljšanje planiranja kadra u zdravstvenim sistemima i važni su i za konferenciju o politici posvećenoj ljudskim resursima za javnozdravstvene usluge koja će biti održana u Banjaluci u četvrtak, 27. oktobra.

Na međunarodnoj stručnoj radionici učestvuju predstavnici zdravstvenih sistema Bugarske, Makedonije, Srbije, Moldavije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Domaćini radionice su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, federalno Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Radionica se održava u organizaciji kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, Kolaborativnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanja, obuku i razvoj ljudskih resursa u zdravstvu, Kraljevskog instituta za tropske bolesti Holandije i Centra "Škola javnog zdravlja i zdravstvenog menadžmenta" Univerziteta u Beogradu.

Izvor: SRNA