latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:48 | Autor: RTRS

Melem za opekotine

Ako se opečete, bolje je da se odmah po nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka, kako bi se podstakla cirkulacija. Potom treba koristiti melem od svinjske masti, bjelanceta i rakije komovice.
Ruke - Foto: ilustracija
RukeFoto: ilustracija

Ukoliko se tokom kuvanja ili nekih drugih poslova u kuhinji opečete, ne tražite spas ispod mlaza hladne vode. Takva "prva pomoć" pomaže samo u smanjenju osećaja bola jer hladi kožu i nerve, ali ne sprečava pojavu plikova, tvrdi Reto Vetštajn, plastični hirurg iz Bazela.

- Dovoljno je da prođe 20 minuta od trenutka hlađenja pa da se bol ponovo javi, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla. Da bi se postigao željeni efekat, bolje je da se odmah po nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka (temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusovih), kako bi se podstakla cirkulacija - savetuje ovaj stručnjak.

Za ovakve nemile situacije, stručnjaci za narodnu medicinu inače preporučuju melem koji možete da napravite i sami:

- 3 kašičice svinjske masti nekoliko puta properite u hladnoj vodi, a zatim pomješajte sa jednim bjelancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice.

- umutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu, homogenu smjesu, nalik šlagu.

Ovako spremljen melem djelotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca jer stimuliše regeneraciju kože, ne izaziva bolove i sprečava pojavu ožiljaka. Opekotinu treba premazati tri do četiri puta tokom dana u tankom sloju. Melem možete da čuvate u frižideru do 12 mjeseci.

Izvor: Agencije