latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:53 ⇒ 26/10/2016 | 12:50 | Autor: RTRS

Usvojen Zakon o Danu Republike Srpske; Dodik- ispoštovana volja građana (VIDEO)

9. januar je Dan Republike Srpske. Praznovaće se i obilježavati kao sekularni praznik. Tako je odlučio republički Parlament usvajanjem Zakona o Danu Republike Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Podršku zakonu dalo je 57 poslanika, dva su bila protiv i tri uzdržana.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je usvajanje Zakona o Danu Republike Srpske, ocijenivši da je suština referendumskog pitanja zadovoljena i dodao da mu nisu jasni predstavnici opozicije koji su u raspravama kritikovali ovaj zakon.

Osim vladajuće koalicije, podršku Zakonu dali su i poslanici najveće opozicione stranke, SDS-a, jer, kažu, njihova načela i počivaju na 9. januaru. Protiv su bili poslanici Napredne Srpske, a NDP nije ni glasao.

Na ovakav epilog ukazivala je i rasprava - poslanici vladajućeg bloka smatrali su da zakon otklanja dilemu o tome da je 9. januar sekularni praznik, a ne krsna slava. Opozicija je tvrdila da je usvojeno rješenje ustvari sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, a ne volje građana. Rasprava je protekla bez poslanika Koalicije Domovina.

Na sagu o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, koju je u novembru prošle godine otpočeo Ustavni sud BiH, Narodna skupština stavila je tačku. Ono što su građani odlučili na referendumu, sadržano je u Zakonu o Danu Republike.

- Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike. Dan Republike se obilježava i praznuje kao sekularni praznik - rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim Narodna skupština obavezuje Vladu da uskladi Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda. A usvojenim zakonom je riješeno - 9. januar je sekularni praznik.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da Prijedlogom zakona o Danu Republike Srpske 9. januar ostaje Dan Republike Srpske i da se kao takav slavi na prostoru Srpske.

Da je 9. januar 1992. godine istorijska činjenica, saglasni su poslanici oba bloka. Ipak, predloženo rješenje za NDP-ovog Dragana Čavića nije adekvatno. Zato je pripremio amandmane, koji nisu dobili podršku Vlade.

- 9. januar nije republički praznik, a ja sam na tome insistirao - rekao je Čavić.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica smatra da je "u Zakonu trebalo formulisati kako će se slaviti Dan Republike, a toga nema".

Ovo je dobro rješenje, a podjela ne bi trebalo da bude, poručuju iz vladajućeg bloka.

- Ne možete malo da budete za referendum, a malo protiv - smatra šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS Spomenka Stevanović.

Za potpredsjednika Skupštine, Nenada Stevandića, referendum nije potrošen, već ustoličen - svako ko se odluči na apelaciju, da se zna šta slijedi.

- Dan Republike je praznik iznad svih drugih. On je jedan jedini - ističe Stevandić.

Opozicija smatra da se ovim odstupa od primarnog stava - da je odluka Ustavnog suda BiH politička i da se neće sprovoditi, što je definisano i usvojenom Deklaracijom.

- Domovina slavi, jer su uspjeli da Dan Republike ukinu - kaže poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo.

Srđan Milović, poslanik SNSD-a odgovara da "danas ne slavi Domovina, nego otadžbina".

- Јa sam ponosan na referendum, na volju građana, na ovaj dan - kaže Milović.

Potpredsjednica Skupštine Sonja Karadžić Јovičević pravo na diskusiju iskoristila je posljednja, i to da bi poslanike upozorila da je današnja sjednica trebalo da bude odraz jedinstva, a ne podjela.

- Silno sam tužna što ste tvrdo rekli ne amandmanima, koje ste mogli da uzmete u obzir i da stavimo tačku na sve. Nadam se da nas ovim ne uvodite u treći čin - rekla je ona.

A Koalicija Domovina nije ni učestvovala u raspravi. Tvrde da Skupština nastavlja sa antidejtonskim i protivustavnim djelovanjem.

- Bošnjacima se želi nametnuti datum koji je proglašen diskriminatorskim - rekao je Senad Bratić, potpredsjednik NSRS, nakon što su poslanici ove koalicije napustili zasjedanje.

Tvrdnje da Dan Republike ne postoji u Zakonu o praznicima Srpske demantovala je resorna ministarka u završnim riječima - on se, kaže, nalazi u članu 2 navedenog Zakona.

Stranica 1 - Prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske

Stranica 2 - Prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske

Stranica 3 - Prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske

Stranica 4 - Prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske

Stranica 5 - Prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske