latinica  ћирилица
25/10/2016 |  17:04 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Odbrana generala Mladića: Odbaciti defektne i neispravne optužbe

Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je zahtjev sudskom vijeću da se uzdrži od odlučivanja o onim dijelovima optužnice koje je u svom podnesku okarakterisala kao defektne i neispravne, tvrdeći da nijedan od četiri oblika odgovornosti za koja se Mladić tereti, nemaju ni vremenski niti teritorijalni opseg.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Prema odluci Haškog suda danas je posljednji rok u kojem odbrana mora da preda završni podnesak koji je limitiran brojem riječi i strana, i ne može biti veći od 300 hiljada riječi. Advokat Miodrag Stojanović tvrdi da je odbrana generala Mladića imala procesne probleme, jer su uložili žalbu na odluku suda zbog okončanja postupka, a da odbrani nije omogućeno da izvede preostala dva zaštićena svjedoka.

Odbrana generala Mladića tražila je izuzeće sudija iz žalbenog vijeća, jer su u ranijim predmetima iznijeli stav u pogledu postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, obima komandne odgovornosti i kvalifikacije događaja u vezi sa Srebrenicom.

- Ako je jedan od članova sudskog vijeća koji je sudio u predmetu generala Galića rekao ocjenu suda 2:1 da su Markale odgovornost Vojske Republike Srpske, da li iko ko ozbiljno razmišlja može očekivati da će sada takav sudija, nakon što je i žalbeno vijeće sa odlukom 3:2 odgovornost za Markale prebacilo na VRS, promijeniti svoj stav. Dakle, predrasude kod tih sudija postoje - kaže Stojanović.

Odbrana generala Mladića tvrdi da oni koji su učestvovali u pisanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću sada pomažu sudijama u procesu protiv generala Mladića.

- Prihvaćen je naš zahtjev za žalbu i to je sada nešto što nas je itekako odvratilo ili odvojilo značajno vrijeme i resurse, u smislu pisanja završnog podneska. Međutim, sa današnjim danom mi nemamo odgovor suda da li će nam taj rok produžiti i mi se ponašamo kao da tog produženja nema i noćas do 24 sata moramo predati završni podnesak - kaže Stojanović.

Petog decembra počinje iznošenje završne riječi tužilaštva i odbrane i trajaće deset dana. Tim odbrane generala Mladića izricanje prvostepene presude očekuje do kraja 2017. godine.