latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:14 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Kontrola mlijeka u Srpskoj (VIDEO)

Desetak proizvođača mlijeka u Semberiji biće isključeni iz sistema otkupa mlijeka, jer nisu redovno kontrolisali zdravstveno stanje muznih grla na zarazne i parazitarne bolesti.
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

Republički veterinarski inspektori registrovali su nepravilnosti i u nekoliko otkupnih stanica, koje će biti sankcionisane zbog nepotpune dokumentacije o imanjima sa kojih preuzimaju mlijeko.

Da bi se mlijeko iz Srpske moglo izvoziti u EU, uvedeni su standardi kontrole proizvodnje i otkupa mlijeka, koje je zahtijevala Evropska komisija za hranu. Farme i seoska imanja u sistemu otkupa moraju biti pod redovnom kontrolom stručnih službi Ministarstva poljoprivrede. Svako grlo mora biti evidentirano i posjedovati zdravstveni karton.

- Bez toga ne možemo u otkupnu stanicu, a ukoliko nam istekne zdravstveni karton, odbijaju nam primiti mlijeko, znači čim istekne obustavljaju otkup, istakao je Milenko Ilić, otkupna stanica Kojčinovac.

Domaćinsto  mora biti registrovano, istakao je Ljubo Maletić,otkupna stanica Kojčinovac i dodao - Najbitniji je tu stočni karton da je krava od koje je mlijeko zdrava.

Ipak, posljednje kontrole veterinarskih inspektora su registrovale nepravilnosti, naročito kod farmera koji imaju jednu ili dvije krave i povremeno isporučuju mlijeko.

Glavni republički veterinarski inspektor, Ljiljana Gojić, istakla je da pojedini farmeri nisu u stalnom nadzoru i da  povremeno nailaze na takve slučajeve. U tom slučaju ne sankcionišu kako same otkupljivače , tako i farmere.

- Mi smo angažovali savjetodavnu službu ministrstva, angažovali i sve subjekte u proizvodnji mlijeka da informišu proizvođače o ovim pravilnicima i uslovima koje oni moraju da ispune, dodao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Kontrole kvaliteta mlijeka, uslova proizvodnje i otkupa biće nastavljene. U Srpskoj je registrovano oko 1.200 otkupnih stanica za mlijeko i pet hiljada farmi, za koje se godišnje izdvoji iz budžeta oko 25 miliona maraka.